Здраве и красота

10 природни начина да се справите с диарията

Балансирайте червата натурално

17.06.2018г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разстроените черва са ужасно неприятен проблем, с който много хора се сблъскват по различни причини. Овладяването му не е никак лесно. Обикновено хората бързат да посегнат към медикаменти, имащи свойството бързо да стопират диарията.

Тези лекарства обаче често предизвикват обратния ефект – продължителен запек.

Трудно е да се овладее това състояние, но не е невъзможно с правилните натурални мерки.

Пийте редовно билков чай

Билките имат свойството да регулират стомашно-чревната флора и да стимулират полезните бактерии. Най-подходящи при диария са чайовете от червена боровинка, шипка, канела, мента, червен бряст, коприва.

5 симптома на апендицит, различни от коремна болка

Отпуснете се и релаксирайте 

Една полезна мярка за успокояване на раздразнените черва е релаксацията с топъл компрес на корема. Легнете по гръб и наложете нагряваща възглавница на корема. Това ще успокои спазмите и болките в малкия таз, причинени от стомашно-чревното разстройство.

Пийте костен бульон 

Костният бульон има свойството да успокоява червата и да спира диарията. Тези свойства той дължи на колагена и желатина в състава си, отделени при варенето на костите. Те възстановяват увредените клетки в червата и стимулират растежа на полезните бактерии.

Избягвайте млечни продукти, мазнини, захар и колбаси 

Тези храни влошават здравето на стомашно-чревния тракт и повлияват негативно чревната флора. За храносмилането на всяка храна са необходими конкретни ензими. Този процес бива силно нарушен, тъй като тялото не може да произведе ензими за изкуствените и преработени храни. По този начин те ферментират в червата и развалят флората.

Опитайте вода с брашно 

Един ефикасен природен метод е кашата с брашно. Разтворете една супена лъжица брашно в чаша вода. Пийте кашата след всяко изхождане. Целта на тази каша е да полепне по стените на червата и да блокира диарията.

Пробиотици 

Направете пробиотиците ваши най-добри приятели. Ферментиралите храни, киселото мляко са сред най-добрите естествени пробиотици. Разбира се, можете да опитате и с някои пробиотици под формата на хранителни добавки.

Сок от алое вера 

Алоето има невероятни свойства в много отношения, включително и срещу диария. При консумация сокът от алое вера успокоява червата и стимулира храносмилането.

Най-ефикасните методи срещу диария (галерия)

Свързани статии

Бавно повишете приема на фибри 

Фибрите подобряват работата на червата и овладяват диарията. Тъй като са трудносмилаеми е необходимо да се въвеждат бавно и постепенно в менюто, за да не се предизвикат подуване, газове, дискомфорт в стомашно-чревния тракт.

Наблегнете на храни, богати на ензими 

Някои хранителни продукти са особено богати на ензими за разлика от други. Сред тях са бананите, кефирът, ананасът, авокадото, пчелният прашец, папаята, кивито.

Ябълкова каша 

Ябълките са много богати на пектин. Това желеобразно вещество полепва по стените на червата и блокира възпалението в тях. Това допринася за туширането на диарията и възстановяването на баланса в червата.

Коментирай