Здраве и красота

Кои продукти състаряват кожата?

Някои от тях консумираме всеки ден

17.06.2018г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Като най-големият орган, покриващ човешкото тяло, кожата е в състояние да разкаже много за нашия начин на живот и за състоянието на тялото като цяло. Всеки дисбаланс, включително и неправилното хранене могат да ускорят процесите на стареене на кожата.

В следващите редове споделяме няколко кожни проблема, свързани с консумацията на определени продукти.

Суха кожа и бръчки – Захар и подсладители

Захарта е един от основните разрушители на колагена и еластина, които отговарят за младостта и красотата на кожата. Тези елементи са най-активни в областта на челото, тъй като там има най-малко подкожна мазнина.

Подсладителите на основата на фруктоза имат същите негативни последствия за кожата, дори повече от обикновената захар. Те ускоряват появата на бръчки, пъпки, торбички. Добавете към менюто си по-мазни риби, водорасли, пуешко месо – те са добри източници на колаген.

Ползи за кожата от маските с кисело мляко

Краве мляко и млечни продукти – Акне и зачервяване

Кравето мляко често съдържа хормони, които провокират в телата ни възпаления. Това важи не само за хората с лактозна непоносимост. Ако често консумирате краве мляко и млечни продукти, обърнете внимание на това как тялото ви реагира на продуктите.

Дали имате храносмилателни неразположения, появяват ли се веднага пъпки. За да се погрижите за кожата си, добавете към менюто си морски дарове, орехи, рибено масло, козе мляко.

Пикантни храни – Мрежа от капиляри на носа и останалата част от лицето

Пикантните подправки ускоряват всички процеси в организма – подобряват метаболизма, загряват, увеличават скоростта на кръвообращението. Ако капилярите ви са по-крехки, консумацията на определени храни като пикантните, кафето може да увеличи риска от появата на спукани капиляри.

Опитайте се да намалите консумацията им, да намалите нивата на стрес и добавете към менюто си повече храни богати на витамини С, А, Е и групата В. 

Плодове, които да не консумирате (галерия)

Голямо количество животински протеини – Загуба на еластичност и свеж тен на кожата

Когато белтъкът се разпадне в организма, се образуват аминокиселини, които също променят киселинния баланс в организма.

Вследствие на това метаболизмът се забавя, синтезът на ензими и хормони също. Това се отразява и на процеса на регенерация на кожата.

Свързани статии

Регулирайте консумацията на животински протеини и добавете към менюто си краставица, авокадо, броколи, цикория.

Кафе и чай – Дехидратация на кожата

Чаят и кафето са диуретични напитки, от които обикновено ни се пишка повече. Въпреки че са ни любими, те дехидратират организма, което води до стареене на кожата. За да намалите този риск направете тази проста сметка – към 1 чаша кафе винаги имайте до себе си 2 чаши вода, като допълнителна напитка и към чаша чай – 1 чаша вода.

Не забравяйте да хапвате по-често и краставици, тиква, зелена салата, домати, грейпфрути, диня, храни с високо съдържание на вода.

Коментирай