Здраве и красота

Какво представлява метаболитната диета?

Как да отслабнете, ако имате забавен метаболизъм

19.06.2018г. / 10 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В желанието си да изглеждаме добре, ние се подлагаме на какви ли не хранителни режими. Въпреки голямото разнообразие от диети, от които можем да избираме, не всички се оказват ефективни и подобряващи здравето ни. Представяме ви системата за хранене на американската диетоложка Даян Крес, автор на книгата „The metabolism Miracle“. 

Даян работи в продължение на много години с пациенти, страдащи от затлъстяване и диабет тип II. Нейната книга се основава на професионалния й опит.

Когато се опитваме да отслабнем, понякога се случва да попаднем в така наречения плато ефект или ефект на застой. Теглото ни не намалява, въпреки че следваме диета. Организмът ни следи внимателно за всяка калория, за да го запази. Тогава тялото започва да забавя обмяната на веществата, пести енергия. Не така е при тези хора, които са с нормален метаболизъм.

7 храни, които прочистват артериите

Целта на метаболитната диета е да се „рестартират“ някои органи, като панкреаса и черния дроб. След почивка те навлизат в нов начин на работа, който съответства на нормалния метаболизъм.

Авторката на метаболитната диета отбелязва, че тялото ни не е в състояние да използва правилно глюкозата, когато имаме забавен метаболизъм. В резултат на което мастните клетки трупат излишни мазнини.

Смятаме, че намаляването на калории ще доведе и до намаляване на телесното тегло, но то до голяма степен зависи от нивата на хормона инсулин. Именно той регулира нивата на глюкозата в кръвта. Също така играе роля в синтеза на гликоген в черния дроб, което води до повишаване нивата на глюкозата и съхраняване на мазнини.

Диетата на Даян включва три етапа

Първият от тях е най-труден. В него чрез регулиране на менюто си ще се опитаме да помогнем на панкреаса да не синтезира в излишък инсулин. Ето защо трябва да се храним нисковъглехидратно. Първият етап трае 8 седмици и не бива да се консумира повече от 25 грама въглехидрати на ден. Диетоложката съветва да оформим 5 хранения. Също така възможно е с тази промяна в първите дни да се чувствате по-уморени, гладни, раздразнителни, да ви се вие свят. Трябва време, за да се адаптирате.

Забранена е консумацията на бързи и бавни въглехидрати като тестени изделия, зърнени храни, паста, сладкиши, хляб. Основата на диетата са протеини и зеленчуци, като е важно да редуцирате размера на порциите. Хапвайте чисти меса, риба, маслини, яйца, нискомаслени млечни продукти, извара, артишок, аспержи, зелен фасул, броколи, брюкселско зеле, карфиол, целина, краставици, патладжан, гъби, сурови ядки.

10 здравословни неща, които да направите за себе си

Втори етап

По това време губите тегло, така че може да удължите този етап толкова дълго, колкото е необходимо, за да изгубите допълнителни килограми. Основните правила са: не повече от 60 г въглехидрати на ден. По този начин панкреасът започва да работи спокойно в нов режим.

През втория етап са разрешени всички продукти, включени в първия. Също така, в менюто се възстановява консумацията на зърнени продукти, зърнени храни, тестени изделия, хляб, не толкова захарни плодове. Но бъдете внимателни с тестените изделия, особено ако имате забавен метаболизъм.

Свързани статии

Трети етап – начин на живот

В третия етап трябва да продължите да следите количеството на въглехидратни храни, изчислено въз основа на обмяната на веществата. Може да хапвате плодове, но отново контролирайте обема на порциите.

За да поддържате желаното тегло, авторката на диетата предлага да се изчисли броят на калориите, необходими за поддържането му, като се вземат предвид пол, възраст, физическа активност и фактът, че тялото е податливо на грешен тип на обмяната на веществата, което споменахме в началото. Приема се, че отново имаме 5 хранения на ден, десерти хапваме рядко. Този етап не е толкова строг, но ако искаме да бъдем в добро здраве и форма, е важно този начин на хранене да стане част от начина ни на живот.

По материали от adme.ru

Коментирай
2 rate up comment 3 rate down comment
TI ( преди 5 години )
Малко е изопачена американската диета. Оригиналът се казва се метаболитен баланс и се предлага и в България. Базира се на същите биологични факти, но храненията са 3 на ден с 5 часа разлика за да се поддържат много ниски нива на инсулина и да е гори. Базира се на кръвни изследвания и се изготвя личен режим с грамажи и продукти подходящи според изследванията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар