Здраве и красота

5 заболявания, които имат връзка с червата

Изненадващо свързани помежду си системи

18.06.2018г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свързваме полезните бактерии със здравето на нашите черва. Те обаче далеч надхвърлят това свое предназначение, като отговарят на практика за работата на много важни органи и системи в тялото.

Кои заболявания могат да бъдат свързани със състоянието на чревната флора? 

Сърдечносъдови заболявания

Най-разпространената причина за смъртност в световен мащаб са сърдечносъдовите заболявания. Те са водещи в списъка като опасни животозастрашаващи състояния. Наследствеността е основен фактор при тях. Тя определя най-вече предразположеността към висок холестерол, триглицериди и високо кръвно налягане.

Как да успокоим стомаха и червата?

Диетата и упражненията, разбира се, също имат значение за превенцията, но се оказва, че и микробиомът в червата влияе върху тези заболявания.

Добрите полезни бактерии могат да подобрят работата на сърцето, както и болестотворните могат да го разболеят, причинявайки инфекции и възпаления в тялото. Те са една от предпоставките за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Затлъстяване 

Свикнали сме да смятаме, че затлъстяването е причинено от една проста схема – повече погълнати калории, по-малко изразходвани калории. Де да беше толкова просто.

Механизмът на метаболизиране на хранителните вещества е далеч по-сложен от пресмятането на калориите. Според brit.co, най-нови изследвания по темата показват, че микробиомът в червата играе важна роля за затлъстяването.

Плодовете, които предизвикват подуване на червата

Въпреки че точното естество на връзката между чревните бактерии и наднорменото тегло не е ясно дефинирано, изследователите смятат, че добрите чревни бактерии помагат да се регулират хормоните, които контролират апетита, оказват влияние върху изгарянето на мазнини и трансформирането на въглехидратите в енергия.

Диабет тип 2

Изненадващо, но при диабет тип 2 състоянието на червата също има значение. Както при сърдечносъдовите заболявания, възпалението допринася за развитието на диабет тип 2. Здравословният микробиом на червата предпазва от дразнене на клетките, той може да забави прогресирането на съществуващия вече диабет, както и да помогне в превенцията на това заболяване.

Натурални начини за прочистване на дебелото черво

Експерти препоръчват диета с високо съдържание на фибри, които да стимулират растежа на добри бактерии.  

Болест на Алцхаймер 

Изследване от 2017 година, публикувано в US National Library of Medicine, показва, че болестта на Алцхаймер се свързва и със състоянието на чревната флора. Пробите на пациенти без деменция били с по-добро качество на чревните бактерии. Изследователите заключават, че червата могат да имат голямо влияние върху развитието и напредването на това заболяване.

Депресия 

Депресията е коварно заболяване, което мнозина неглижират. Тя се установява трудно, но и трудно се лекува. Някои учени смятат, че съществува връзка между централната нервна система и състоянието на червата и стабилността в стомашно-чревния тракт.

Изследване, отново публикувано в US National Library of Medicine констатира, че между мозъка и червата съществува своеобразна „магистрала“, по която пътуват определени сигнали.

Проучванията показват, че депресивните състояния могат да бъдат повлияни добре с помощта на пробиотици.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати