Здраве и красота

6 симптома на дефицит на калий

Кога ни липсва този важен минерал

20.06.2018г. / 11 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калият е важен минерал, който има съществено участие във важни транспортни функции, отговарящи за работата на нервите и мускулите. Той поддържа функцията на бъбреците, сърдечносъдовата система и контролира натрупването на натрий в тялото.

За да няма недостиг на калий в организма ви е необходимо да консумирате достатъчно количество плодове и зеленчуци, които са сред най-добрите източници.

Храни с повече калий от бананите (галерия)

Много хора страдат от лека форма на дефицит на калий заради лошия начин на хранене или заради някои проблеми в обмяната на веществата. Симптомите на леката хипокалиемия са запек, мускулна слабост, умора.

Тежката форма на недостиг на калий обаче може дори да е смъртоносна, ако не се овладее.

Хората, страдащи от сериозен дефицит на калий могат да получат сериозни сърдечносъдови и бъбречни проблеми.

Кои са симптомите на недостиг на калий?

Нарушен сърдечен ритъм

Аритмията може да бъде предизвикана от много различни причини. Една от тях е недостигът на калий в тялото. Това води до мускулни спазми, заради което и сърдечният мускул страда.

При аритмия пациентите усещат подскачане на сърцето, пърхане, преобръщане, пропускане на удар или удължаване на удар. Нарушеният сърдечен ритъм може да е наистина сериозен и ако не се овладее може да доведе до сърдечен арест.

Понижени нива на магнезий

Хранителните вещества, които приемаме всеки ден с храната, работят заедно и си взаимодействат.

Магнезият и калият са свързани. Магнезият е минерал с хиляди функции в организма, включително транспорт на калий до всички клетки в тялото. Когато не приемате храни, богати на магнезий (спанак, ядки, соево мляко, черен боб, авокадо, фъстъчено масло), нивата на калия също намаляват.

Защо трябва да следите нивата на цинк в тялото?

Високо кръвно налягане

Между калия и натрия също има колаборация. Високите нива на натрий предизвикват ниски нива на калий. Това играе съществена роля в контрола на кръвното налягане. При високи нива на натрия в кръвта, стойностите на кръвното налягане се повишават и обратно.

Бъбречни камъни 

Камъните в бъбреците представляват минерални образувания. Преминаването им през каналчетата на бъбреците може да е силно болезнено и да предизвика редица увреждания и усложнения. Изследванията показват, че хранещите се с бедна на калий храна са по-склонни да образуват камъни в бъбреците.

Умора

Много неща могат да предизвикат умора. Дефицитът на калий е едно от тях. Липсата на енергия се дължи на влошената транспортна функция на нервната система заради малките количества на този важен минерал.

Крампи в мускулите

Болезнените спазми на мускулатурата са показател за дефицит на калий и магнезий. Дължат се на загубата на важни електролити, провеждащи нервните импулси от мозъка до мускула.

Коментирай