Здраве и красота

Какво не бива да правите на празен стомах?

Това води до редица рискове за здравето ви

05.12.2018г. / 09 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своите лоши навици, а едни от най-често срещаните са хранителните. Те винаги водят до негативен ефект върху нашето здраве. В следващите редове ще прочетете какво не бива да правите на празен стомах.

Прием на противовъзпалителни медикаменти

Настинки, главоболие, треска... Често се случва да почувстваме неразположение през нощта. Тогава първата ни реакция е да си помогнем взимайки аспирин, парацетамол и обикновено го правим на празен стомах.

Приемът на подобни лекарства не бива да е на гладно, тъй като не само може да раздразните стомаха си, но може да намали ефективността на лекарството. Затова винаги хапвайте нещо малко преди прием или изпийте чаша мляко.

10 природни начина да се справите с диарията

Пиете кафе

Как пиете първото си кафе за деня? На празен стомах? Чисто ли го предпочитате? Пиенето на кафе на гладно не е никак безобидно. Това може да доведе до появата на киселини или по-сериозни проблеми с храносмилането. Ако не сте свикнали да закусвате, добавете към кафето си малко мляко или сметана.

Консумация на алкохолни напитки

Не сте хапвали нищо в продължение на часове, жадни сте и защо да не утолите жаждата си с една студена бира. Когато консумирате алкохол на празен стомах, степента на усвояване се повишава 2 пъти.

Това може да предизвика тежък махмурлук, или по-лошо, да повлияе на черния дроб, бъбреците и сърцето ви. Затова избягвайте да пиете без предварително да сте хапнали нещо малко.

Знаци, че консумирате много сол

Заспивате без вечеря

Спазвате диета, а последното хранене за деня е оскъдно и вероятно в 18:00 часа? Спането на празен стомах крие риск от появата на стомашни болки, свързани с глада, както и спад в нивата на глюкозата. Гладуването ще ви попречи да заспите навреме, сънят ви ще е оскъден, а недоспиването ще повиши нивата на хормона на глада.

Ако сте гладни, около час преди сън изпийте чаша мляко, не по-късно, защото не бива да заспивате и с пълен стомах. Магнезият и калцият в млякото ще ви помогнат да спите по-добре.

Спорт на гладно

За да бъде ефективно изгарянето на излишни калории е важно да започнете спортната активност не на пълен стомах. Дори и да хапнете плод, той трябва да е поне 1 час преди тренировка. От друга страна не е добре да влизате гладни в залата, защото това не само ще се отрази на енергийните ви нива, но крие риск и да ви прилошее.

Свързани статии

Дъвчене на дъвка

Колко често през деня дъвчете дъвка? Едва ли е само след хранене. Дъвченето на дъвка на празен стомах не е никак безобидно. Стимулират се клетки, намиращи се в обвивката на стомашната стена, които започват да синтезират солна киселина, която е необходима за започване на храносмилателния процес.

Когато в стомаха отсъства храна, синтезираната киселина значително се увеличава, което води до няколко заболявания на храносмилателния тракт, включително синдром на раздразнените черва. Дъвчете дъвка за не повече от 10 минути, но също така избирайте дъвки, които не са подсладени с аспартам, захар или цикламат.

Коментирай
Здраве и красота