Здраве и красота

6 причини изкачването на стълби да е перфектната тренировка

Едно на пръв поглед обикновено движение, което дава много на тялото

20.06.2018г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бягащата пътека или велоергометърът омръзват при всяка тренировка. Препоръчително е не само да се разнообразявате, за да не ви доскучава във фитнеса, но и да редувате различни типове упражнения. Така ефективността им е още по-голяма, отколкото ако правите една и съща рутинна серия от упражнения.

Енергичното изкачване на стълби или тичането нагоре по тях е идеален начин да ускорите метаболизма и да стегнете мускулатурата на цялото тяло.

Грешки във фитнеса, които са опасни

Как правилно да изкачвате стълби:

  • Не се дръжте за перилата 
  • Добавете допълнителна тежест 
  • Пропускайте стъпало като наберете инерция нагоре 
  • Поддържайте изправена поза на катерач

Кои са основните ползи от енергичното изкачване на стълби?

Изгражда мускулите на краката и седалището 

Ако искате да оформите добре мускулите си в долната част на тялото, наблегнете на изкачването на стълби. Това упражнение е достатъчно, за да стегне мускулите на краката отгоре до долу, както и тези на дупето.

Облекчава болката в долната част на гърба

Ако имате болка в гърба, тя ще се засили при слизане. Но при качване на стълби гръбнакът се изправя заради движението на краката и таза при изкачването. Движението създава условия за отнемане на тежестта от гръбнака.

Помага в отслабването 

Комбинирането на кардио със силова тренировка е най-доброто за отслабване. Изкачването на стълби представлява именно такава комбинация. Наблегнете на тази стратегия, ако искате да отслабнете.

5 домашни упражнения, които конкурират ходенето на фитнес

Свързани статии

Тази тренировка е предизвикателство 

Лесните тренировки не са особено възнаграждаващи. Ако обичате да предизвиквате тялото си, да си поставяте цели, които да преследвате, енергичното изкачване на стълби е точно за вас.

Помага в изграждането на силно ядро

Основата на торса, мускулите на гърба в долната му част, коремните мускули и тези на малкия таз и бедрата образуват така нареченото ядро. Там е центърът на тежестта на тялото. Оттам се ръководи всяко движение. Именно заради това е важно мускулите на ядрото да са стегнати и здрави.

Изкачването на стълби е идеалното упражнение за укрепване на ядрото, поддържа торса в изправено положение като коригира изкривявания на гръбнака.

Подобрява сърдечносъдовото здраве 

Катеренето на стълби повишава пулса, а забързан сърдечен ритъм означава по-бърз метаболизъм. Това не само ви носи намаляване на телесните мазнини, но и по-здраво сърце.

Коментирай