Здраве и красота

Как да балансираме тялото си след 35

Начинът на хранене има значение

25.06.2018г. / 17 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Забавянето на метаболизма след 35-годишна възраст е факт. Малко хора знаят, че стареенето на тялото започва с ендокринната система или по-скоро с нарушенията в нейната функция.

Редовните спортни активности, отказването от някои лоши навици, промяната в начина ни на хранене, могат да помогнат за поддържането на жлезите с вътрешна секреция.

Как да подобрите функцията на ендокринната система, вижте в следващите редове. 

Щитовидна жлеза

Орган, който има мощен ефект върху цялото тяло. Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, може да доведе до покачване на килограмите, апатия, умора, липса на сексуално желание, преждевременно стареене на организма. За да намалите тези рискове е важно да не допускате дефицит на йод.

За да функционира жлезата правилно, тя се нуждае и от  витамини В, С и тирозин - специална аминокиселина, която участва в изграждането на важни за тялото белтъци. Добавете към менюто си морски дарове, домати, репички, цвекло, овесени ядки, аспержи, боб, картофи. 

6 типа телесни мазнини и как да се справите с тях 

Полови жлези

Липсата на необходимите хранителни вещества оказва влияние върху функцията и здравето на половите жлези. Това определено е лоша новина за тези от вас, които са привърженици на гладуването и драстичните диети, защото ще трябва да започнат да се хранят балансирано.

Едни от най-важните витамини за здравето на половите жлези са витамини A, C, E и тези от група B. Обогатете менюто си с рибено масло, картофи, черен дроб, цитруси, жълтъци, марули. 

Надбъбречни жлези

Надбъбречните жлези са другата важна съставна част от ендокринната система, която ни осигурява жизненост, енергия, насърчава правилния метаболизъм, сексуалната функция, както и правилната функция на мускулите. За продуктивната работа на жлезите си осигурете храни, богати на витамини А, С и Е.

10 причини да избягвате газираното, включително диетичното

Паратироидни жлези (околощитовидни жлези)

Тези жлези имат съвсем малки размери, при повечето хора са 4 на брой (при някои са 5 или 6) и са разположени в задната част на щитовидната жлеза. 

Свързани статии

Когато не функционират правилно ние се усещаме нервни и възбудени. Може да намалите риска от проблеми с нервната система, осигурявайки си достатъчно количество витамин D както от хранителни  добавки, така и чрез консумацията на жълтъци, рибено масло, риба, черен дроб, млечни продукти. 

Панкреас

Панкреасът е основният източник на ензими за успешното храносмилане на протеини, мазнини и въглехидрати. Той синтезира хормона инсулин в кръвта, като по този начин регулира нивата на кръвната захар. Нарушаването във функциите на панкреаса може да доведе до забавяне на метаболизма, развитието на диабет, поява на главоболия и други.

Начинът ни на хранене може да бъде добра превенция срещу панкреатични заболявания. Добавете към менюто си продукти богати на  витамини В, цистин (сусам, риба, яйца, соя, овесени трици, фъстъци, орехи, пилешко, говеждо) и глутаминова киселина (в храни, съдържащи белтъци).

Коментирай
Здраве и красота