Здраве и красота

Краката могат да ви разкрият здравословни проблеми

Обърнете им внимание

26.06.2018г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човешкото тяло е необикновено. То винаги успява да подскаже на притежателя си, че нещо в него не е както трябва. Колко често обръщате внимание на състоянието на краката си? Разгледайте ги добре, защото и най-малката промяна може да подсказва за евентуален здравословен проблем. Повече вижте в следващите редове. 

Без косъмчета

Повечето хора имат по няколко косъмчета на пръстите на краката. Окосмяването в тази област е характерно не само за мъжете и е съвсем нормално. Ако забележите липса на мъх, косъмчета, това може да признак за сериозни проблеми с кръвообращението.

Обикновено се причинява от сърдечносъдово заболяване, като артеросклерозата, затруднява сърцето ви да изпомпва кръв ефективно до всички части на тялото ви. Когато нещо подобно се случи, сърцето ви преминава в режим на възстановяване, като приоритет става разпределението на кръвта към по-жизненоважни органи, оставяйки крайниците като краката, с намалено кръвоснабдяване.

Вдлъбнати нокти

Това е заболяване на ноктите, при което те стават необичайно тънки и губят своята изпъкналост, ставайки плоски, дори леко вдлъбнати. Състоянието подсказва за сериозен дефицит на желязо и вероятно наличие на анемия. Недостигът на този важен елемент може да причини и други здравословни проблеми като умора, бледа кожа, задух и гръдна болка, световъртеж, главоболия и други.

6 причини изкачването на стълби да е перфектната тренировка

Рани на краката

Ако имате възпаление, което се появява на крака ви, отнема много време, за да се излекува и изглежда като отворена рана или екзема, това може да е признак на диабет. Тези видове рани се наричат ​​диабетни язви.

С течение на времето високите нива на кръвната захар и триглицеридите, могат да увредят нервите ви. Това ще затрудни тялото ви възстанови подобни рани и при по-тежките случаи може да се стигне дори до ампутация на крайниците. 

Студени крайници

Въпреки че студените крака са много често срещано неразположение, ако усетите, че крайниците ви са необичайно студени без видима причина, това може да подсказва за нарушение на щитовидната жлеза. Ниска активност на щитовидната жлеза може да бъде свързана с високите нива на хомоцистеин - аминокиселина, която е свързана със сърдечни заболявания, лошо кръвообращение и много твърда васкулатура.

По този начин основните хранителни вещества, пренасяни в кръвоносните съдове, не достигат крайниците толкова често. Нарушеното кръвообращение към крайниците като ръцете и краката ви може също да се прояви като хронични гъбични инфекции.

Болки в зърната на гърдите – какви са причините

Жълти нокти на краката

Ако ноктите ви са удебелени, чупят се при поддръжка, формата им е променена, по-жълти са от обикновено, вероятно страдате от гъбична инфекция. Задължително се консултирайте със специалист за това как да третирате проблема, тъй като гъбичките по ноктите може да се окажат упорити за лечение.  

Свързани статии

Невропатия

Ако сте загубили способността да усещате болка в краката си, промяна в температурата, изпитвате изтръпване, това може да подсказва за наличието на диабет. Невропатията е едно от дългосрочните усложнения на диабета и засяга нервите, но може да подскаже и за наличието на дефицит на витамин В12, автоимунни заболявания и други.

Нашите нерви са отговорни за общуването на посланията между нашия мозък и тялото, което активизира сетивата ни. Когато тези нерви са засегнати могат да причинят проблеми в няколко части на тялото.

Сензорната невропатия уврежда нервите, които носят "послания" на допир, болка, температура и други усещания от кожата до мозъка. Тя засяга главно нервите, разположени в краката и ръцете. 

По материали от brightside.me

Коментирай