Здраве и красота

Хеликобактер Пилори - причинител на стомашна инфекция

Как става заразяването с хеликобактер пилори и какво помага

06.07.2018г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Хеликобактер Пилори - причинител на стомашна инфекция

Хеликобактер Пилори (H. Pylori) е грам-негативна бактерия, която атакува агресивно стомашната лигавица, причинявайки тъканно увреждане чрез освобождаване на токсин.

Установено е, че около 60 % от възрастното население в света е възможно да стане жертва на хеликобактер пилори.

Инфекциите с H. pylori обикновено се проявяват при податлив гостоприемник, а възможните усложнения са хроничен активен гастрит, който от своя страна може да доведе до дуоденална, стомашна язва или рак на стомаха.

Защо Хеликобактер Пилори е опасна?

Нейното основно предимство е, че умее да оцелява във висококиселинната среда на стомаха, където проявява своите способности. Веднъж проникнала в организма, хеликобактер пилори може да оцелее дълго време преди да му нанесе вреди.

Хеликобактер Пилори се адаптира към суровата киселинна среда на стомаха. Тя може да променя заобикалящата я среда и да намали киселинността ѝ, в резултат на което да оцелее.

Спираловидната форма на H. pylori ѝ позволява да проникне в стомашната лигавица през слузестия слой, който изпълнява защитна функция. Проправяйки пътя си до там, имунните клетки на тялото не са в състояние да я достигнат. Това може да доведе до проблеми със стомаха в резултат на взаимодействие между бактерията и имунната система.

Как става заразяването с хеликобактер пилори?

Все още не е известно как се разпространяват инфекциите с H. pylori. Механизмът на инфектиране представлява разпространяване от уста на уста.

Хеликобактер Пилори може също да се прехвърли от фецеса към устата. Това може да се случи, когато човек не измие добре ръцете си или при пряк контакт със замърсена вода и храна.

Инфекцията с хеликобактер пилори може да бъде разпозната при наличието на симптоми. Възможни са случаи, при които инфекцията протича асимптоматично или само с леки оплаквания, характерни за други състояния.

Появата на комбинация от тези симптоми може да е сигнал за инфекция с хеликобактер пилори:

- Проблемна дефекация
- Болки в областта на стомаха
- Гастроезофагеален рефлукс
- Липса на апетит
- Позиви за повръщане
- Усещане за подуване и гадене

Поставянето на диагноза е абсолютно задължително на базата на преглед и лабораторни изследвания (изследване на антитела в кръвта, антигени във фецес, дихателен тест и други), назначени от специалист.

Обикновено се предписва антибиотично лечение, което невинаги се оказва ефективно, дори напротив.

В голяма част от случаите на инфектиране с хеликобактер пилори при краткотрайно лечение се отбелязват добри резултати за известно време, но при компрометирана имунна система отново може да се задейства напористата бактерия. В такъв случай е добре да се потърсят допълнителни методи за елиминиране на спираловидната бактерия, която и без това е изключително устойчива на външни влияния.

Друг начин за противодействие на хеликобактер пилори е патентованият щам на Lactobacillus reuteri - Pylopass™, който се съдържа в добавката ПроХелико.

Той превъзхожда антибиотичното лечение с това, че има отлична поносимост и е доказал ефективността си при стомашни проблеми. Щамът Pylopass™ в ПроХелико е изключително стабилен спрямо околната среда и не променя, нито нарушава баланса на чревната микрофлора.

Pylopass™ е устойчив на стомашните сокове, което е основно оръжие срещу вредното влияние на хеликобактер пилори. Този вид специални лактобактерии се прикрепят към повърхността на Пилори и поемат по пътя на чревния тракт, напускайки организма.

Обикновено около 2-3 седмици са необходими, за да се установи положителния ефект от прием на продукта ПроХелико. Той е разработен като специално решение за справяне с упоритата хеликобактер пилори и не предизвиква странични ефекти.

Някои елементарни мерки, които ще послужат за превенция и предотвратяване на инфекция, са редовно измиване на ръцете, както и дезинфекциране на съдовете и приборите, с които се храните. Избягването на публично достъпни заведения за хранене е още една превантивна мярка, както и щателното измиване на плодове и зеленчуци, които консумирате.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 5 години )
Ето настоящий враг Путиннъйм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар