Здраве и красота

Полезни алтернативни заместители на олиото

Масла с множество ползи за организма

12.07.2018г. / 13 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Олиото определено не се нарежда на първите места в класацията за здравословни мазнини по много причини. Рафинираното слънчогледово олио е неколкократно пречистено по механичен начин. Това води до изчистване на полезните протеини и есенциални мастни киселини в него.

При термичната му обработка се отделят вещества, вредни за много органи и системи в тялото. 

Зехтинът и неговите чудеса в дома

Някои растителни мазнини имат много ползи за здравето за разлика от рафинираното слънчогледово олио. Кои са те?

Фъстъчено масло 

Приготвя се чрез студено пресоване на ядките на растението. Фъстъченият аромат е прекрасен, вкусът също, а самото масло богато на полиненаситени и мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти.

Масло от авокадо 

То е изпълнено с омега-3 и омега-6 мастни киселини. Маслото от авокадо е отличен алтернативен продукт на олиото, който балансира холестерола, кръвното налягане, намалява риска от атеросклероза и инфаркт. 

Сусамово масло 

То е много популярно в азиатската кухня. Вкусът му е близък до този на зехтина и се харесва на повечето хора. В него се съдържат големи количества витамин Е, който е мощен антиоксидант и потиска възпаленията в тялото.

Кокосовото масло – чудесен лубрикант!

Масло от гроздови семки

Голяма част от мазнините в това масло са полиненаситени. Те имат свойството да контролират лошия холестерол и да защитават сърдечносъдовата система от заболявания. Маслото от гроздови семки притежава и голямо количество антиоксиданти, което дава различни ползи на организма. 

Кокосово масло 

Един от най-добрите заместители на олиото е кокосовото масло. То е изпълнено с множество хранителни вещества, витамини и минерали, моно- и полиненаситени мазнини. Има лек и сладък вкус, което го прави много популярно в кулинарните приложения. 

Зехтин 

Зехтинът, разбира се, е най-широко разпространената алтернатива на олиото. Студено пресованият зехтин е изпълнен с полезни вещества. В него се съдържа и витамин Е, който е важен антиоксидант. 

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
хам-хум ( преди 5 години )
Всичките гореизброени масла не могат да стъпят на малкото пръстче пред олиото от орехи!Но чисто масло от чисти орехи!Лесно се прави,и не е много скъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време