Здраве и красота

Тапиока и здравословните й ползи

За какво помага и защо да я консумираме по-често

23.07.2018г. / 12 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тапиока представлява екстракт от скорбяла, получен от корена на растението касава или маниока. У нас е сравнително непознат, тъй като се смята за екзотичен, а и цената му е по-висока. 

Родината на маниоката е Южна Америка, по-точно Североизточна Бразилия, където растението се използва широко като хранителен продукт. 

Коренът на маниоката е кафяв, широк и продълговат. За да се използва в кулинарията е необходимо да се обели. Вътрешността му е бяла на цвят. В магазините се продава увит във восъкоподобно вещество, което го предпазва от изсъхване. Маниоката, подобно на обеленото авокадо, съхне и се окислява за минути. 

Многобройните ползи от карането на колело

Вкусът на корена на маниоката е мек и сладък. Може да се консумира печена, варена, на пюре или пържена – всякак е вкусна. От корена на маниока се прави и брашно, което има широко приложение в готвенето и печивата.

Важно е да се отбележи, че коренът от маниока в никакъв случай не трябва да се консумира суров, тъй като съдържа отровни вещества и може да бъде опасен. При готвене и подобаваща термична обработка тези съединения се разрушават и няма опасност за здравето.

Хранителна стойност на тапиоката

Тапиока се използва в цял свят като част от диети за отслабване и здравословни хранителни режими заради уникалния ѝ състав от въглехидрати, витамини, минерали и органични съединения. 

Тапиока е богат източник на диетични фибри, понижаващи лошия холестерол. Тя съдържа и завидни количества растителни протеини. Освен това в тапиоката се съдържат незаменимите витамини от група В, желязо, фолати, манган, калций, пантотенова киселина, мед, селен. 

Кои са основните здравословни ползи от тапиоката?

Здравословно наддаване на тегло 

Ако се нуждаете от здравословно покачване на теглото, тапиоката е вашето решение. Тя е богата на въглехидрати, но полезни, които няма да навредят на здравето ви при повишаване на теглото и няма да повишат холестерола. 

Подобрява кръвообращението 

Един от най-ценните приноси на тапиоката е богатото ѝ наличие на желязо. Този минерал е от съществено значение за нормалното функциониране на човешкото тяло. Желязото участва в преноса на кислород, което подобрява кръвообращението и най-вече подхранването на всички клетки с кислород и хранителни вещества. 

Намалява риска от вродени дефекти

Значителното количество витамини от група В в тапиоката спомагат за понижаването на риска от вродени дефекти по време на бременност, най-вече на невралната тръба. 

Подобрява храносмилането

Фибрите в тапиока подобряват работата на червата и освобождаването на токсините. Те регулират запека, диарията, подуването на корема, газовете. Тези свойства на фибрите в тапиока спомагат и за намаляването на риска от рак на дебелото черво. 

Ускорява метаболизма 

Протеинът е основен елемент в човешкото тяло и затова е важен за здравето. Много хора получават основната си порция протеини от месото, рибата, млечните продукти. Докато вегетарианците се стремят да заместват тези продукти с растителни еквиваленти и алтернативи на протеина. 

Здравословни ползи от желатина

Такива се срещат в големи количества в тапиоката. Тя е прекрасен източник на растителни протеини, полезни за редица процеси в тялото, развитието на мускулите, регенерирането на клетките. 

Подобрява костната плътност

В тапиоката се намират големи количества витамин К, калций и желязо, които играят важна роля за здравината и изграждането на костите. 

Намалява риска от болестта на Алцхаймер 

Витамин К има значение не само за насърчаване на остеотропната активност, но и за здравето на мозъка. Доказано е, че витамин К намалява риска от отключване на болестта на Алцхаймер, тъй като елиминира свободните радикали. 

Контролира кръвното налягане

Калият е минералът, който отговаря за балансирането на нивата на кръвното налягане. Той намалява напрежението и стреса в кръвоносните съдове като увеличава притока на кръв в органите.

Коментирай