Здраве и красота

8 симптома на дехидратация, различни от жажда

Кога в тялото ви има липса на достатъчно вода

16.07.2018г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пиете ли достатъчно вода? Много хора изпитват лека дехидратация без да го знаят. Липсата на достатъчно течности в тялото не е за подценяване, защото затруднява процесите в клетките, а оттам и в целия организъм.

Жаждата е най-явният признак на дехидратация. Но освен нея съществуват някои скрити симптоми на липса на достатъчно течности, на които вероятно няма да обърнете внимание.

Кои са те?

Сухота в устата

Липсата на достатъчно количество течности в тялото обикновено се проявява най-напред със сухота в устата. За производството на слюнка е необходима вода. Ако тя липсва, застрашавате устната си кухина от навлизане на бактерии и болестотворни микроорганизми.

Как да намалите подпухването на лицето

Тъмна урина 

Когато е налице дехидратация на организма, урината започва да става по-тъмна и с по-остра миризма. Колкото повече течности пиете, толкова по-светла и със слаб мирис става тя, тъй като веществата в нея се разреждат.

Оскъдно уриниране 

Водата помага на бъбреците да пречистват кръвта от токсини и да ги насочват към пикочните пътища. Когато в тялото има намален обем течности, бъбреците се затрудняват да произвеждат урина, заради което ходенето до тоалетна се случва по-рядко.

Суха кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и изпълнява множество функции. За да се справя с всичките си отговорности, тя се нуждае от достатъчно количество течности. Ако те липсват, тя започва да става суха, раздразнена, цепеща се и болезнена при тежки форми на дехидратация.

Ниско кръвно налягане 

При намален обем на течностите в тялото естествено страда и кръвообращението. Обемът на кръвта в кръвоносните съдове се свива, заради което и налягането в тях спада. Пийте по 2 литра вода на ден, за да балансирате количеството кръв и нивата на кръвното налягане.

Какво освен храната влияе на кръвната захар?

Мускулни крампи 

За да си предават коректно и навременно електрически импулси, нервите в тялото се нуждаят от достатъчно течности и електролити. При дехидратация количествата им са намалени, заради което мускулите започват да получават спазми, тъй като този механизъм на комуникация между нервната и двигателната система е нарушен.

Запек 

Подобно на пикочната система, храносмилателната също се нуждае от вода, за да работи правилно и да метаболизира хранителните вещества. Дехидратацията кара червата да се затрудняват в обработката и да стават по-лениви в движенията си, което води до трудно изхождане.

Умора и главоболие 

Дехидратацията причинява затруднения в кръвообращението и подхранването на тъканите с кислород и достатъчно течности. Това предизвиква поява на главоболие и умора. Мозъкът забавя някои второстепенни дейности, сърцето ускорява ритъма си, а кръвното налягане спада. Всичко това ви кара да чувствате общо неразположение и умора.

 

Коментирай