Здраве и красота

7 състояния, които предизвикват нощно изпотяване

Някои от тях са опасни за здравето

06.07.2018г. / 13 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Освен ако не е свързано с летните жеги, нощното изпотяване обикновено е симптом на някои опасни за здравето състояния.

Събуждате се от жажда, но едновременно с това усещате, че сте неспокойни и целите плувнали във вода? Възможно е спалнята ви да е прекалено гореща или да сте подбрали грешното спално бельо. Но може и причината да е в някои от тези обстоятелства или здравословни състояния:

Лечение с антидепресанти 

Някои видове антидепресанти предизвикват нощно изпотяване. Прочетете внимателно листовката на вашия медикамент и го обсъдете с лекуващия си лекар.

Прекомерно изпотяване през бременността

Менопауза 

Често срещан симптом при жените в тази възраст е появата на нощно изпотяване и неспокоен сън. Обикновено с подходящото лечение това състояние се овладява.

Рак 

Нощните изпотявания са знак за различни видове рак, включително левкемия, рак на черния дроб, рак на гърдата, рак на костите. Някои видове лечение против рак също биха могли да предизвикат нощно изпотяване, повишена температура.

Ниски нива на тестостерон 

Понижените количества на мъжкия хормон могат да предизвикат изпотяване през нощта при мъжете. Най-често това се случва при мъже над 40 или 50 години, но може да се появи и при по-млади мъже.

3 начина да спрете обилното изпотяване 

Свързани статии

Инфекции 

Туберкулозата е сред най-честите причинители на нощно изпотяване сред пациентите с подобно инфекциозно заболяване. Не само тя обаче е причинител на този проблем. Други инфекции също могат да са в основата на нощното изпотяване, сред които остеомиелит, пневмония, абсцес, сепсис.

Ниски нива на кръвна захар

Повечето хора се тревожат, ако кръвната им захар скочи, но не си дават сметка, че ниските ѝ нива са не по-малко опасни. При прекалено ниски нива на глюкозата има риск дори от изпадане в кома и смърт при ненавременна реакция. Иначе един от симптомите е и поява на нощно изпотяване.

Пиене на алкохол 

Избягвайте пиенето на алкохол преди лягане или в късните часове на нощта. Изисква се време, докато организмът успее да го обработи, през което време механизмите на терморегулация могат да бъдат нарушени. Затова се появява не само нощно изпотяване, но и сериозни смущения в качеството на съня.

Коментирай