Здраве и красота

Арганово масло (олио) в кулинарията – прави ни по-здрави

Понижава инсулиновата резистентност

17.07.2018г. / 11 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за аргановото масло? Неговите ползи за здравето и красотата на кожата и косата са известни от хилядолетия. Но освен за козметични цели има и арганово олио, което се използва в кулинарията. То има приятен орехов вкус и може да го използвате за овкусяване на меса, салати, сосове, риба, паста, кус-кус, да го хапвате с хляб и т. н.. 

Научните изследвания показват, че консумацията му може да облекчи болките при ревматизъм и артрит, да подобри кръвообращението. Вижте още няколко ползи от ценното масло.

Повишава имунитета

Според изследване олиото от арган съдържа най-много гама-токоферол (който съставлява витамин Е) сред всички други масла. Той е мощен антиоксидант, имащ изключителни противовъзпалителни свойства, подобрявайки защитните сили на организма, като намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и артрит. Според учени, консумацията на арганово масло може да забави растежа на раковите клетки.

За озарена и добре хидратирана кожа

Кулинарното арганово масло може да направи чудеса с кожата ви. То се състои от каротеноиди, които представляват защитна бариера за кожата, предпазвайки я от увреждането на UV лъчите. Освен това, маслото съдържа и стероли, които помагат на кожата ви да задържа влагата в себе си. Може да си правите маски с арганово масло или да нанасяте малки количества от него върху кожата, с леки масажни движения.

Подобрява храносмилането

С консумирането на арганово масло ще увеличите концентрацията на пепсин в стомашните сокове. Пепсинът е изключително важен ензим, който ви помага да смилате протеините правилно – така че с достатъчно количество пепсин, можете да забравите за стомашните неразположения.

Свързани статии

Намалява вероятността от сърдечни заболявания

Всички сме чували за невероятните ползи на омега-3 мастните киселини и как те могат да намалят риска от сърдечен удар и инсулт. Маслото от арган е най-богато на тези важни хранителни елементи. Затова, освен чрез консумацията на ядки и по-мазни риби, може да си набавите омега-3 и добавяйки към менюто си арганово олио.  

Понижава инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност обикновено е предшественик на диабета. Първото и най-важно правило е да регулирате начина си на хранене, добавяйки към списъка с полезни храни и арганово масло. При хора с високи стойности на кръвна захар и инсулин, това масло може да спомогне за регулиране на инсулиновата резистентност.

Важно! Козметичното и кулинарното арганово масло са различни и това, което е за козметични цели не е годно за консумация.

Коментирай