Здраве и красота

5 причини да не можете да забременеете

Прекалявате с физическото натоварване

12.07.2018г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има редица фактори, които могат да повлияят негативно на шансовете ви да забременеете. Стресът и наднорменото тегло са само едни от тях. Кои други могат да объркат плановете ви скоро да станете родители?

Консумирате трансмазнини

Трансмазнините се съдържат в голяма част от пакетираните лакомства, пържените храни, пици, закуски, колбаси. Колко често тези продукти присъстват в менюто ви? Ако се опитвате да забременеете е важно да ги ограничите до минимум, тъй като консумацията им вместо здравословни въглехидрати може да увеличи до 70% риска от овулационно разстройство. Добавете към менюто си банани, пълнозърнест хрупкав ръжен хляб, сурови ядки, други свежи плодове, зеленчуци, бобови растения.

6 бели храни, които да избягвате

Прекалявате с физическото натоварване

Редовната физическа активност е важна за поддържането на добро здраве и може да подобри плодовитостта, но е важно да обърнете внимание на интензитета ѝ. Ако се претоварвате, това може да повлияе на баланса ви на енергия, но също така да се отрази негативно и върху репродуктивния ви цикъл.

Изследванията показват, че дългите и интензивни ежедневни упражнения могат да повлияят на способността за забременяване. Балансът е ключът към поддържането на вашето здраве.

Полезни храни, подобряващи мъжката плодовитост

Индексът ви на телесна маса е по-нисък от нормалното

По-ниският от нормалния индекс на телесна маса може да ви изложи на повишен риск от дисфункция на яйчниците, безплодие и преждевременно раждане. Хранителните разстройства могат да бъдат свързани с по-нисък ИТМ и понякога могат да повлияят отрицателно на менструацията и фертилитета.

Помислете за телесното тегло, което поддържате и проверете вашия ИТМ. Много е важно да не допускате дефицит на определени хранителни групи, да не ви липсват витамини, минерали, особено витамин D и B12. 

Свързани статии

Използвате грешния лубрикант

За да подобрите шансовете за бременност, внимателно избирайте лубрикантите, ако ползвате такива. Добрата новина е, че има такива, които могат да бъдат от полза за мъжката плодовитост, някои имат подходящо ниво на рН, други съдържат магнезиеви йони и калций, които имитират естествените флуиди на организма.

Не изчислявате правилно овулацията си

Понякога е трудно да се правят точни прогнози, особено ако вашият месечен цикъл е нередовен. Технологията обаче може да ви помогне. Има приложения като Flo Period Tracker, които правят точни прогнози за наближаващата овулация. В аптеките може да намерите и тестове за овулация, които също ще ви помогнат да се ориентирате кога е най-подходящото време за зачеване.

Коментирай