Здраве и красота

Грешки в почистването на лицето, които вероятно правите

Сменяте рязко температурата на водата, с която миете лицето

18.07.2018г. / 16 24ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Мислим си, че почистването на лице е лесна задача – какво толкова, нали? Малко вода, един добър продукт за почистване, попиване с кърпа и готово. Само че във всички действия, които правим, за да почистим лицето всеки ден, е добре да има правилна техника. Иначе се получава така, че ние си мислим, че почистваме кожата, но всъщност може би я състаряваме несъзнателно и увреждаме, без да искаме. Погрешните техники за почистване на лицето с течение на времето могат да окажат неблагоприятен ефект върху кожата, да предизвикат появата на ранни бръчици и това ние никак не искаме да ни се случва, нали?

Затова ще обърнем внимание на някои от често срещаните грешки в тази бюти рутина и ако правите някои от тях, по-добре спрете, преди да са се отразили негативно на кожата на лицето ви.

Използвате силни продукти при мазна кожа

Дамите с мазна кожа често избират по-тежки и силни почистващи продукти, което е логично, имайки предвид проблемната и неприятно лъщяща кожа. Но има един важен детайл, ако сте с мазна кожа, а именно, че правите проблема си още по-голям, ако третирате кожата с твърде силни продукти. Тъй като естествената реакция на кожата е да започне да произвежда още повече мазнина, за да се защити от атаката. Което е неприятен резултат в следствие от вашите усилия. В такъв случай подбирайте продукти с по-лека формула, щадящи кожата, които не я изсушават прекалено и не я стягат прекомерно.

>> Естествени средства за почистване на грима >>

Едно почистване на ден е достатъчно

Помислете пак. Крем, хидратант, слънцезащитен крем, грим и добавете замърсяванията, които се натрупват върху кожата през деня – може ли всичко това да се изчисти само с едно почистване вечерта преди лягане? Трудна задача. За да сте сигурни, че сте се погрижили максимално добре за кожата, почистете я втори път след интервал от време след първото почистване. Това допълнително почистване ще бъде по-дълбоко от първото и ще успее наистина да проникне в порите.

>> Домашни трикове за премахване на черните точки >>

Сменяте рязко температурата на водата

Тази грешка я прави почти всяка жена и може спокойно да я сложим в графа „Митове“. Много жени правят следната рутина – използват горещата вода, за да отворят порите и завършват почистването със студената вода, която уж ги затваря. Но всъщност това рязко темпериране на водата и преминаването от гореща към студена вода причинява шок на кожата. Затова най-добре се придържайте към измиването и почистването с хладка вода.

>> 5 стъпки за блестяща кожа <<

Прекалявате с ексфолирането

Усещането на меката, гладка и нежна кожа може да предизвика истинско пристрастяване и някои жени ексфолират кожата почти всеки ден. Но това не се отразява добре на кожата в перспектива, затова ограничете този ритуал до един път седмично.  

>> Маски за отпушване на порите на лицето <<

Пропускате списъка със съставки в продуктите

Много често четем само етикетите на продуктите, които избираме, както и начина на употреба. И подминаваме списъка със съставки, някои от които може да са проблемни за кожата ни или да сме алергични към тях. Четете внимателно какво съдържат продуктите, които ползвате, за да сте наясно с химикалите, които са използвани и дали носят потенциални рискове за здравето.

Коментирай
Здраве и красота