Здраве и красота

Причини за болки във врата и гърба по време на сън

Възглавницата не е главната виновница

19.07.2018г. / 12 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Скованият врат рано сутрин след ставане от леглото е ежедневие за много хора. Болките в гръбнака, част от който разбира се е и врата, не са за подценяване, тъй като могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми.

Без да си даваме сметка, допускаме някои грешки в хигиената на съня си, които увреждат гърба и врата и водят до мъчителните болки всеки ден.

Най-вредните навици по време на сън

Вижте кои са грешките, които причиняват поява на болка и скованост и разберете как да ги избегнете.

Възглавницата 

Разбира се, възглавницата е една от най-честите виновници за появата на болки във врата след ставане от сън. За да се чувства врата ви комфортно, възглавницата трябва да е нито много висока, нито прекалено ниска. Тя трябва да подпомага поддържането на права линия на гръбнака, така че той да може да си отпочине и да бъде предпазен от изкривявания.

Позата за сън

Ако обичате да спите по корем, шансовете да се събудите с мъчителни болки във врата и гръбнака са доста големи. Спането в нетрадиционни пози като тази по корем предизвиква силно усукване на врата, което повишава налягането върху нервите в тази област.

Слабите мускули 

Ако не правите упражнения и не се движите достатъчно, мускулите ви вероятно са слаби и това допринася за появата на болки и схващания. Хората с хронични дегенеративни заболявания като дискова херния, артрит, гръбначни изкривявания страдат най-много от болки по време на сън и при ставане сутрин.

Свързани статии

Как да изгаряте повече калории по време на сън?

Ако мускулите са добре тренирани, шансовете да получите схващане и болки по време на сън са значително по-малки.

Хигиената на съня

Навиците, които имаме преди и по време на сън също могат да се окажат в основата на появилите се болки в гърба и врата. Установяването на здравословни навици като лягането и събуждането по едно и също време е от значение за добрата почивка и регенерация на клетките на организма.

Нарушенията в циркадния ритъм, честите събуждания през нощта, късното лягане оказват вредно влияние върху тялото. Пиенето на алкохол, пушенето, липсата на двигателна активност също увеличават риска от поява на болки, схващания, изкривявания на гръбнака.

Коментирай