Здраве и красота

Признаци, че противозачатъчните не са за вас

Липсата на сексуално желание може да е сигнал, че хапчетата не ви действат добре

18.07.2018г. / 07 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от задължителните неща, съпътстващо повечето дами, които водят активен полов живот, е контрацепцията с противозачатъчни хапчета. Това е добър начин да се предпазим от нежелана бременност, но невинаги този метод може да е подходящ за нашето тяло. Как да разберете, ако противозачатъчните, които използвате, не ви влияят добре и трябва да ги смените? Има няколко ясни признака:

Имате кървене или пък тежки крампи

Силното кръвотечение и крампите не са нещо, с което трябва да се примирите. Ако изпитвате често подобни симптоми, е добре да се консултирате с лекаря ви и да ви назначи или други хапчета, или друг метод за контрацепция.

Честа смяна на настроението

Резките промени в настроението, както и депресивните усещания, чувство на раздразнителност без причина също са симптом, че може би хапчетата не са подходящи за вас.

>> Положителни и отрицателни страни на противозачатъчните <<

Имате промяна в либидото

Противозачатъчните хапчета могат да предизвикат понякога спад в сексуалното желание. Ако усетите подобна промяна и тя се задържи, най-добре е да говорите с лекаря си.

Имате промяна в апетита

Това е често срещан страничен ефект на противозачатъчните, като може да изпитвате както силен глад, така и липса на апетит.

>> Промени в тялото след спиране на противозачатъчните <<

Усещате замайване и често ви се повдига

Тези симптоми се считат за сериозни, затова, ако ги изпитвате, е добре веднага да се консултирате с лекар.

Усещате тежест, дискомфорт в областта на гърдите

Това също е сред често срещаните странични ефекти на някои противозачатъчни. Ако усещането е често и неприятно, не се колебайте да го обсъдите с гинеколога си.

>> Какво може да намали действието на противозачатъчните >>

Появява ви се акне

Не сте имали акне, а изведнъж забелязвате по лицето си поява на пъпки. Това може да е един от страничните ефекти на приема на противозачатъчни. Ако обаче акнето започне да се влошава, може би е време да смените метода на контрацепция.

Коментирай