Здраве и красота

8 златни правила на закуска за диабетици

Как да стартирате деня си здравословно

20.07.2018г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя е най-добрият шанс за качествен прием на фибри към вашата диета, особено ако страдате от диабет.

Диабетиците измерват кръвната си захар още със ставането от леглото. Следенето ѝ през деня е от огромно значение за поддържането на здравословни нива както на глюкозата, така и на инсулина в кръвта.

7 вредни навика, повишаващи риска от диабет

Кои са най-важните правила на закуска, които всеки страдащ от диабет трябва да спазва? Повечето от тях важат и за хората, които нямат този здравословен проблем, тъй като тези съвети са ценни и поставят акцент върху полезната здравословна закуска.

Никога не пропускайте закуската

Дори кръвната ви захар да е завишена сутринта, не пропускайте закуската. Това крие риск от затлъстяване и инсулинова резистентност. Вместо това закусвайте с нещо полезно, богато на фибри и бедно на захари. По този начин ще допринесете за понижаването на кръвната захар и ще подобрите толерантността на клетките към инсулина.

Закусвайте вкъщи

Винаги, когато това е възможно, предпочитайте закуската у дома. Това ви дава възможност да контролирате приема на наситени мазнини и добавени захари, което навън е доста по-трудно. Готовата и пакетираната храна, особено тестените изделия са наситени с вредни повишаващи стойностите на кръвната захар вещества, които ви вредят.

Винаги консумирайте овесените ядки с плодове

Това е една прекрасна комбинация, която ще се отрази добре на кръвната захар. Овесените ядки дават полезни витамини и регулират глюкозата, холестерола и инсулина в кръвта. Плодовете пък доставят допълнителни фибри, които правят усвояването на въглехидратите бавно и без риск от резки скокове в нивата на кръвната захар.

Добавяйте 1-2 лъжици ленено семе към овесените ядки

Ако прибавите и тези вълшебни семена към закуската си, тя ще стане съвършена. Лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини, които намаляват холестерола, потискат възпалението и подобряват усвояването на глюкозата в организма.

Диабет тип 2 и упражненията – кое е опасно и кое не?

Свързани статии

Пийте обезмаслено прясно мляко на закуска

То е богато на витамин D, който е от голямо значение за здравето, особено при диабетиците. Той намалява рисковете от увреждане на сърдечносъдовата система при диабет и спомага за абсорбацията на калций в организма.

Избирайте чисто кисело мляко вместо подсладено или с плодове 

Плодовите млека само звучат като здравословна закуска. Всъщност те съдържат добавени захари и консерванти, които се отразяват зле на нивата на кръвната захар и крият риск от повишаване на теглото.

Яжте цели плодове, не пийте само плодов сок

Плодовият сок може и да е наситен с витамини, но е наситен и предимно с фруктови захари. По-здравословният вариант за хора с диабет е консумацията на цели плодове, тъй като фибрите в тях спомагат за бавното усвояване на захарите и контролирането на глюкозата в кръвта.

Овкусявайте кафето и чая си с канела

Канелата има свойството да намалява кръвната захар. Заради това тя е основна активна съставка в редица хранителни добавки, предназначени за диабетици и хората в риск от диабет.

Коментирай
Свободно време