Здраве и красота

Хранителни навици след 40

За повече здраве

30.07.2018г. / 12 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Времето минава бързо... Докато се обърнем и вече сме на 40. Чудесна възраст, в която можем да преоткрием себе си по много и различни начини, но е и етап от живота ни, който ни кара да се замислим върху нашите хранителни навици.

Кой не иска да изглежда на 40 по-добре отколкото през неговите 20? Така например, ако добавите към дневното си меню ярко оцветени храни като боровинки, цвекло, лилаво зеле или череши и други, вие осигурявате на организма си антоцианин. Това е антиоксидант, който се грижи за здравето на сърцето, мозъка.

Какво още е добре да промените в хранителните си навици, за да се чувствате и изглеждате по-добре?

Дайте тласък на метаболизма си

Метаболизмът е съвкупността от всички химични процеси в организма. С напредване на възрастта той започва да се забавя. Хубавото е, че има как да го подобрим, но начина ни на хранене от ключово значение. Не забравяйте да хапвате често и по малко. Също така не пропускайте хранения. За да получите още по-добри резултати, добавете още протеини към вашата диета. Това ще ви помогне да поддържате мускулна маса и да не преяждате.

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Избирайте цели зърна вместо рафинирани

Има 2 основни вида зърна – цели и рафинирани. При целите зърна не се отстранява нито една част от тях. Пълнозърнестите семена са чудесен източник на витамин В, калий, магнезий и фибри, което помага за храносмилането и намалява риска от сърдечни проблеми, затлъстяване и диабет. Добри примери са пълнозърнест кафяв ориз, пълнозърнест сусамов тахан и други.

Добавете към менюто си ядки

Суровите или печени ядки, но без сол и овкусители, са с високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на въглехидрати и съдържат много полезни хранителни вещества. Ядките ни осигуряват антиоксиданти, които предпазват клетките, могат да понижат нивата на лошия холестерол. Редовната консумация на ядки е полезна за здравето на сърцето. Хапвайте от тях, но не прекалявайте с количеството им.

Какво се случва с тялото ви, когато изяждате по 5 бадема на ден

Добавете към менюто си леща

Лещата е отличен източник на фибри и витамин В9, известен като фолиева киселина. Консумирането на леща може да ви помогне да намалите нивата на лошия холестерол, риска от сърдечни проблеми, диабет и затлъстяване. Тя ще ви осигури и селен – мощен антиоксидант, който засилва имунитета, важен за здравето на щитовидната жлеза, помага в борбата с рака, когнитивния спад при възрастните хора. Освен това лещата е чудесна за отслабване.

Погрижете се за добрите бактерии

Знаете ли, че специалисти наричат храносмилателната система втори мозък? С напредване на възрастта храносмилането се променя, ето защо е важно да се грижим всеки ден за здравето на чревната флора и да поддържаме добрите бактерии. Продукти като кефир, кисело мляко, маслини, комбуча, кисело зеле, кисели краставички, съдържат пробиотици, които спомагат за поддържането на здравето на червата.

Не пропускайте консумацията на риба

Рибата е отличен източник на омега-3 мазнини и витамин D, които не само помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, някои видове рак, диабет и високо кръвно налягане, но и намаляват риска от депресия, облекчават някои менопаузални симптоми. Хапвайте риба 1 – 3 пъти седмично, за да бъдете в добра форма и здраве.

Свързани статии

Вечеряйте по-рано

Според проучване на Университета на Пенсилвания, времето, в което се храним, играе ключова роля за здравето и наддаването на тегло. Хората, които вечерят късно, но и започват първото си хранене късно, например от обяд, а последното им хранене за деня е около 23:00 часа, са склонни да имат по-високи нива на инсулин и холестерол, отколкото тези, които се хранят от 8:00 сутринта и последното им хранене за деня е около 19:00 часа.

Късното хранене увеличава риска от някои хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания, но е и причина за покачване на телесното тегло.

Коментирай