Здраве и красота

7 признака, че сте повече от работохолик

Болезнено свързани ли сте с работата си?

31.07.2018г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако работата ви прави щастливи, значи вие сте истински късметлии. Не всички хора имат щастието да се занимават с професията, за която са мечтали. Повечето просто отиват на работа без удоволствие и през целия ден поглеждат към часовника, очаквайки края на работния ден.

Съществуват и работохолици, които са влюбени в работата си и не могат да се откъснат от нея. Някои хора пък прекарват много време в работа не защото чак толкова обичат онова, което правят, а защото в работата откриват начин за бягство от личния си живот, който не харесват.

10 типа хора, с които никога не трябва да имате връзка

Поводите да прекарвате по-голямата част от времето си в офиса са много. Някои хора не си дават сметка, че са работохолици, а някои са дори повече от това.

Ако и вие прекарвате много време в работа, може да се окаже, че сте повече от работохолик. Ето и признаците за това:

Вие сте първият, който идва в офиса и последният, който си тръгва

Дори да имате огромен брой задачи, чакащи да бъдат свършени, организмът и най-вече мозъкът имат крещяща нужда от почивка. Прекарването на по-голямата част от ежедневието, включително ранните сутрини и късните вечери в офиса, уврежда здравето ви, прави ви по-непродуктивни и нарушава социалните и лични връзки.

Винаги сте онлайн

Дори когато сте на почивка, вие сте онлайн на всички възможни електронни устройства. Не изключвате телефона си, преглеждате имейла непрекъснато, отговаряте на запитвания и ръководите проекти дистанционно.

Неглижирате здравето си

Ако непрекъснато се чувствате зле, болнави сте, вирусните инфекции ви се стоварват лесно, освен това усещате болки на различни места по тялото, но не отивате на лекар, определено страдате от работохолизъм в много големи размери. Работата няма да избяга, но здравето лесно се изплъзва.

Усещането ви за себестойност и значимост се измерват само с работата

По този параграф е трудно човек да определи дали се идентифицира само и единствено с работата си. Обикновено това е видно за околните. За съжаление, много хора са неуспешни в личния си живот и правят всичко възможно да са успешни поне в професионалния.

Ето защо в офиса може да не ви харесват особено

Свързани статии

Нямате хобита извън офиса 

Личностите, които са погълнати от работата си често нямат хоби извън професионалната среда. В много случаи те нямат и приятели и не знаят как да използват свободното си време сами.

Никога не сте доволни от себе си в работата

Болезнените работохолици винаги намират повод да недоволстват спрямо собственото си представяне на работа. Поставят си още по-високи цели и търсят съвършенството. Този перфекционизъм напряга, защото съвършени хора няма.

Никога не казвате „не“ на шефа си

Поемате още и още работа абсолютно безапелационно. Не умеете да отказвате, а се товарите с допълнителна работа. Вероятно очаквате медал за това, но е добре човек да цени както труда си и да не го превръща в работа на килограм, така и здравето си. Освен това работното ви реноме сред колегите ви ще се понижи. Вероятно повечето ще ви обявят за натегачи.

Коментирай