Здраве и красота

4 етерични масла при разширени вени

Облекчават тежестта и болката

09.08.2018г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болка, тежест, дискомфорт, сърбеж на кожата... Разширените вени са едни от най-често срещаните проблеми, засягащи предимно жените. Появата им може да се дължи на генетика, бременност, наднормено тегло, менопауза, неправилно хранене, нараняване и други. Освен назначеното лечение от лекар, има няколко етерични масла, които могат да облекчат разширените вени. Вижте някои от тях и как да ги прилагате.

Масло от хелихризум

Основната причина за появата на разширени вени е лошото кръвообращение. Маслото от хелихризум спомага за подобряване на циркулацията на кръвта. То има естествено противовъзпалително действие и може да помогне за успокояване на възпалените тъкани. Така не само повлиява вече съществуващите разширени вени, но може да намали риска от появата на нови.

Етерично масло от кипарис

Кипарисовото етерично масло е вазоконстриктор (предизвиква свиване на кръвоносните съдове) и мощен противовъзпалителен агент. Нанесено върху проблемните зони успокоява, намалява подуването на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, възпрепятства задържането на течности и облекчава болката, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове. Също така, маслото от кипарис помага при хормонални дисбаланси – често срещана причина за разширени вени.   

Хранене при разширени вени

Масло от лимон

Чудесен аромат, който подобрява настроението, но и естествено средство за укрепване на стените на вените и подпомагане на правилното кръвообращение. Редовното му нанасяне може да намали риска от появата на нови разширени вени.

Масло от джинджифил

Джинджифиловото масло ефективно понижава кръвното налягане и намалява риска от образуването на кръвни съсиреци. Маслото е ефективно и за третиране на паякови вени по лицето.

Свързани статии

Как да използвате етеричните масла?

Компрес – Към 1 литър студена или хладка вода прибавете няколко капки от етерично масло по ваш избор от изброените. Потопете чиста памучна кърпа, изцедете излишната вода и приложете компреса върху засегнатите области. Повдигнете краката така че позата да ви е удобна и задръжте компреса за поне 15 минути.

Масаж – Може да масажирате леко засегнатите участъци с етеричните масла, добавяйки по няколко капки от тях към ежедневния лосион за тяло.

Коментирай