Здраве и красота

Скрити симптоми на херпес в интимната област

Как да разберем дали сме заразени?

15.08.2018г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Херпесът е често срещана инфекция. Вирусът се среща при повече от 70% от населението. За съжаление, за разлика от други полово предавани болести, херпес симплекс не се лекува. Веднъж попаднал в организма, той остава в него за цял живот. Много хора не знаят, че са заразени и практикувайки небезопасен секс предават заразата. 

Съществуват два типа херпес симплекс – тип 1 и тип 2. Тип 1 засяга главно устата и зоните около нея, а тип 2 – гениталиите и ануса. 

6 неща, които отключват херпес

Скрити признаци на херпес, които не трябва да игнорирате 

Грипоподобни симптоми 

Гениталният херпес може да ви обърка, тъй като в много случаи предизвиква симптоми, наподобяващи грип и настинка. Появяват се умора, подути лимфни възли в областта на слабините при първични огнища, гадене, главоболие, отпадналост. 

Болезнени мехури 

Един от класическите симптоми на херпес са болезнените крехки мехури с цепеща се зачервена кожа около тях. Ако ги забележите около вагината или ануса, това вероятно е сериозен сигнал за инфекция с вируса на херпес симплекс. 

Най-често мехурите се появяват в областта на заразяването – чрез вагинален, анален или орален секс без предпазни средства. Засяга се и обкръжаващата тъкан. 

Интензивен сърбеж 

Много е възможно мехур да не се появи. Това обърква още повече картината. Появява се силен сърбеж без видими причини. Болният не подозира за страданието си. В повечето случаи хората мислят, че са хванали гъбички или някоя безобидна полово предавана инфекция. 

Заразената зона е не само сърбяща, но и по-топла, което е признак на инфекция. 

Натурални средства срещу генитален херпес

Свързани статии

Тънки червени нишки и петна

Херпесът невинаги се появява с класически мехур. Понякога изглежда като мрежесто червено петно, от което е възможно да изтича секрет или гной. Може да има леки язви, които трудно могат да се видят през окосмяването. 

Изтръпване и мравучкане

Херпесът има и съвсем необичайни прояви, които могат да предизвика тръпнене в гениталната зона, простиращо се към краката. Някои пациенти го описват като лазене на мравки, тръпнене и загуба на чувствителност по бедрата, в гениталната област или задната част на бедрата и седалището. 

Тези усещания са предизвикани от засягане на нервната тъкан и нервните окончания в съответните области вследствие на инфекцията. 

Коментирай