Здраве и красота

4 навика, които пречат на отслабването

Закуската ви не е питателна

22.08.2018г. / 12 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Представете си пухкав мъфин с любимите ви вкусове... Иска ви се, той да бъде добра компания на чаша ароматно кафе или топло мляко. Когато спазваме диета е трудно да устоим на любимите си десерти. Според някои специалисти, понякога можем да правим леко бягство от режима, хапвайки малки количества десерт.

Кога е подходящото време да изядете любимия мъфин? Според учени това са сутрешните часове, когато изяждането му ще добави към талията ни по-малко сантиметри, отколкото, ако го хапнем в късните часове на деня. 

Вижте 4 всекидневни навика, които пречат на отслабването.

Закуската ви не е питателна

Времето, в което ядем, е много по-важно от това, което ядем. До този извод са достигнали учени от Университета в Тел Авив. Според проучванията им, диета, в която закуската е питателна, а вечерята - лека, е много по -ефективна, когато става въпрос за поддържане на теглото, за разлика от диетичен режим, базиран на чести и леки закуски. 

И това е така, защото скоростта на метаболизма е различна в различните часове на деня. Основното заключение, до което учените са стигнали, е че никога не трябва да се отказвате да ядете питателна закуска. Вашият обяд трябва да е засищащ,  вечерята трябва да е лека. Разбира се, под питателна закуска не се има предвид тестени закуски, сладкиши и вредни въглехидрати. 

10 рецепти за диетични десерти

Не се излагате достатъчно на слънчева светлина

Ако искате да отслабнете, прекарвайте достатъчно време под слънчевите лъчи.  Изследователи от Университета на Алберта в Едмънтън, Канада, са провели експеримент, който доказва, че липидите (мазнините в кръвта) намаляват размера си при излагане на слънчева светлина.

Това откритие частично обяснява защо хората натрупват тегло през зимата, когато липсва слънчева светлина.

Как да бъдем енергични през целия ден

Не пиете вода с лимон преди закуска, а след нея

Тялото на възрастен човек се състои от 55% до 60% вода. Започването на деня с чаша вода, спомага за ускоряване на метаболизма, което намалява риска от натрупване на мазнини. Чаша вода с пресен лимонов сок в нея е чудесен старт на деня, който действа освежаващо, хидратиращо и спомагащо за елиминиране на токсините в организма. Важно е обаче, напитката да се приема на празен стомах, преди закуската и кафето. 

Свързани статии

Тренировка преди или след работа?

Освен очевидните предимства на изгарянето на калории и увеличаването на скоростта на метаболизма, сутрешните упражнения могат да ви помогнат да намалите апетита. Учени смятат, че упражняването на гладно, е с 20% по-ефективно от гледна точка на отслабване, отколкото упражняването през деня, когато сме се нахранили.

Разбира се, ако възможностите ви за спорт е само във вечерните часове, то около час преди тренировка е добре да не консумирате храни.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
вале ( преди 5 години )