Здраве и красота

Популярни домашни средства, които всъщност съсипват косата

Кокосово масло, бира, яйца - помагат ли наистина?

23.08.2018г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тенденциите се променят всеки ден, но едно е сигурно и вечно – хубавата здрава и блестяща коса. Каквото и да правим, както и да се обличаме и гримираме, красивата коса е винаги на мода. Тя е един от най-важните женски аксесоари, привличащи мъжките погледи. 

За да поддържаме косата си сме склонни да ѝ правим всякакви подхранващи маски, някои от които с полезни натурални продукти. 

Съществуват много митове относно използването на полезни храни в грижата и подхранването на косата. Въпреки че тези продукти иначе са полезни, те оказват вредно влияние върху косата и дори могат да съсипят здравето й. 

5-те най-добри масла за косата

Кои са тези опасни за косата храни, попадащи в редица рецепти за домашни маски за коса?

Бира 

Маските за коса с бира, както и съветите за изплакване на косата директно с бира обещават дълбоко подхранване, ревитализиране на косъма, блясък и стопиране на косопада. 

Истината е, че прилагането на алкохол директно върху косата крие много рискове. Той може да увреди предпазния най-горен слой на кожата на скалпа, позволявайки на бактерии да проникнат и да предизвикат увреждания, инфекции, раздразнения. 

Освен това бирата мирише много силно и характерно, което може да ви накара да излъчвате неприятен мирис дори след прилагането на шампоан. 

Лук 

Съществуват много рецепти за маски за коса с кромид лук. Той е богат на активни вещества и сяра, които са полезни за кожата. Полезни са обаче, когато консумираме лук. Тези вещества се отразяват на косата индиректно чрез метаболитните процеси. Прилагането на лук върху косата води до някои неприятни последици за нея. 

Забравете шампоана – ябълковият оцет го замества напълно

Сред тях са раздразнения на кожата на скалпа, особено ако лукът е агресивен и лют сорт. Миризмата ще трае по-дълго, отколкото ви се иска, а това може да създаде някои дискомфортни ситуации. Лукът предизвиква ускорена секреция на себум от скалпа, което не само прав косата мазна, но може да предизвика и пърхот. 

Яйца 

Яйцата се смятат за едни от най-полезните съставки в натуралните домашни маски за коса. Те са богати на протеини, мастни киселини, витамини D и Е, важни за косата. Това е факт. Но тук идва голямото „но“.

Яйцата се отмиват трудно. Освен това суровите яйца носят риск от заразяване със салмонела. В много от маските за коса се използват белтъци. Те се отмиват изключително трудно от косата. Обикновено мием косата с топла вода, а те са чувствителни към температурата. Възможно е да останат частично сварени остатъци от белтък по косата, което я прави слаба и лесно податлива на накъсване.

Сода за хляб

Содата се промотира като продукт, придаващ блясък на косъма. Тя регулира мазния скалп, прави косата мека и здрава. 

Употребата на сода върху косата обаче е доста рисковано, защото pH-то ѝ е доста по-високо от средното – около 9. Дисбалансът идва оттам, че киселинността на скалпа е около 5,5, докато тази на косата надолу по протежение на косъма е доста по-ниска – около 3,6. Това прави трудно балансирането на косъма и е опасно за здравината му. Той става податлив на увреждания. 

Домашни трикове за запазване на цвета на косата

Освен това, содата е алкална, а изследване на учени от Университета във Виена са доказали, че алкалните средства за измиване провокират секрецията на себум. 

Кокосово масло, рициново масло

Най-често обещаваните резултати при прилагане са облекчаване на сухота в скалпа, блясък на косъма, мекота и здравина на косата. 

Това, което трябва да имате предвид, когато използвате кокосово или рициново масло е, че поради мазнинната си структура, те полепват по косъма и фоликулите, образувайки плътен филм. Това запушване, особено на порите на кожата на главата, може да доведе до проблеми със скалпа,пърхот, раздразнения, зачервяване.

10 натурални лека при косопад

Свързани статии

Сол

Солта се представя като полезна за косата, тъй като има пилинг ефект, който почиства в дълбочина наслагванията, стимулира растежа на косата и подхранва с минерали. 

Експерти смятат, че втриването на сол в косъма оказва сериозно негативно влияние върху него. Солта също така може да предизвика подобни на изгаряне лезии по скалпа, водещи до повишен риск от инфекции, зачервяване, раздразнения, кожни проблеми, сухота. 

Цитруси 

Маските с различни цитруси като портокали и лимони, най-често употребявани в красотата, могат да са рисковани. Въпреки че са много богати на витамини, цитрусите съдържат най-вече киселини, които изтъняват косъма, правят го уязвим и понякога могат да доведат до кожни проблеми. 

Коментирай