Здраве и красота

Как да се справите с кожна реакция от козметични продукти?

5 лесни стъпки за премахване на раздразнението

05.09.2018г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Употребата на козметични продукти разкрасява кожата и я прави по-млада и съвършена, но понякога крие риск и от поява на кожни реакции и раздразнения.

Независимо дали е причинена от използването на твърде много продукти или от един конкретен, кожната реакция може да е сериозен проблем.

Грешки при бръсненето, които причиняват раздразнения

Причините, поради които най-често се появяват кожни реакции, са употреба на грешен продукт спрямо типа кожа, използване на продукти с взаимно пречещи си съставки или продукти с агресивни съставки, които имат потенциално дразнещо въздействие.

Как да се справим, ако получим кожна реакция при употреба на козметика?

1. Най-лесното, което можете да направите е да преустановите използването на продукта. Не мислете, че раздразнението, макар и малко, е нормално. От козметичните продукти не бива да боли, да се появяват червени обриви или да се създава усещане за опъване на кожата. Спрете употребата на продукта, който смятате, че ви причинява дискомфорт и проследете прогреса на състоянието.

2. Измийте лицето незабавно със сапун, който не съдържа ароматизатори и оцветители. Важно е сапунът да е с неутрално pH, за да не повлияе допълнително негативно на кожата. Този начин е най-подходящ за премахване на следите от продукта, предизвикал раздразнението.

Често срещани кожни неразположения на гърдите

3. Ако кожата е червена и силно раздразнена е препоръчителна употребата на измиващ и успокояващ лосион с каламин и цинков оксид. Подобни продукти имат свойството да успокояват зачервявания, обриви и лющене на кожата.

Ако се появят малки мехурчета, използвайте антисептичен лосион. При силна реакция от подобен тип е възможно да се използват и хидрокортизонови препарати за туширане на възпалението, но след консултация с дерматолог.

4. За добра профилактика е препоръчително да поддържате кожата си винаги добре хидратирана, особено зоната на реакция с овлажняващи, мазни и хипоалергенни кремове.

5. Ако сте получили киселинно увреждане или изгаряне от определена съставка в даден козметичен продукт и реакцията е силна, веднага без колебание потърсете лекарска помощ, особено ако раздразнението се разпространява и влошава.

Коментирай