Здраве и красота

Полезни храни при хемороиди

Добавете ленено семе

12.09.2018г. / 10 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хемороидите са съдови структури, намиращи се в аналния канал. В нормалното си състояние те помагат при контрола на изпражненията. Признаците на възпалени хемороиди зависят от техния вид.

Вътрешните хемороиди често водят до безболезнено, яркочервено ректално кървене при дефекация. Външните обикновено се характеризират с болка и подуване в областта на ануса.

Едни от най-честите причини за възпалени хемороиди са бременност, неправилно хранене, затлъстяване, заседяване, честа диария, вдигане на тежки предмети, анален секс и други.

Редовната физическа активност и промяна в начина на хранене са от ключово значение за подобряване на състоянието. Така например не се препоръчва консумацията на пикантни храни, кофеинови напитки, домати.

От друга страна е важно да се пие достатъчно вода, да се приемат пробиотични храни и напитки, като кисели краставички, маслини, зелев сок. Храни като боровинки, овесени ядки също се препоръчва да бъдат включени в хранителния план, както и:

Ленено семе

Болезнената дефекация и твърдите изпражнения са основните проблеми, свързани с хемороидите. Смазването на червата е един от начините за предотвратяване на ректалната болка по време на изхождане.

Лененото масло е много полезно, ако страдате от запек, както при възпалена обвивка на дебелото черво. Лененото семе е добър източник на диетични фибри, които са от съществено значение за преодоляване на запека. Освен това е богато и на омега-3 мастни киселини. За да намалите кървенето добавяйте към закуската, смути, кисело мляко, фино смлени ленени семена.

Домашни лекове при хемороиди

Червено цвекло

Червеното цвекло има редица ползи за здравето. Една от тях е облекчаването на запека, тъй като е добър източник на фибри. Освен това, цвеклото е богато на витамин С – антиоксидант, който намалява риска от кървене на кръвоносните съдове.  

Въпреки че не е установена връзка между кръвотечението при хемороиди и витамин С, някои учени смятат, че витаминът може да помогне за намаляване на неразположението.

Свежи и сушени плодове 

Плодовете са едни от най-богатите източници на витамини, минерали, разтворими фибри. Редовната им консумация може да намали риска от появата на запек, да подобри движението на червата и изхождането. Добавете към менюто си ябълки, сливи, круши, тиква, сушени кайсии, стафиди, сушени или пресни смокини.

5 начина да ядете семена от чия

Спанак

Хранителният профил на спанака го прави отлична здравословна храна при наличието на хемороиди. Консумацията му е полезна за здравето на храносмилателния тракт, тъй като действа прочистващо и регенериращо.

В него се съдържат добри количества магнезий, който е необходим за правилното движение на червата.

Свързани статии

Бамя

Един чудесен зеленчук, който сякаш е малко забравен. Бамята е богата на витамини С, А и Е, магнезий, фибри, протеини. Редовната ѝ консумация действа прочистващо на дебелото черво. Неговата детоксикация е от съществено значение за намаляване риска от възникването на злокачествени процеси. Тъй като бамята е богата на фибри тя ще намали и риска от запек.

Алое вера

Консумацията на алое вера действа слабително. Това се дължи на определени химически съставки, които улесняват движението на червата, което намалява ректалната болка, запека, кървенето.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Гого ( преди 5 години )
Картофите и тиквичките, ябълки, моркови и тиква ! Още нещо - при възпаление спрете кафето ! Да пиеш лекарства против възпалението и кафе....все едно да гасиш пожар с бензин. Пробвайте, изпитано е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време