Здраве и красота

10 промени в живота, които ще ви предпазят от рак

Премахнете вредните навици

13.09.2018г. / 10 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът е едно от най-опасните заболявания, добиващо огромни размери през последните десетилетия. Различните видове рак се предизвикват по различни механизми. Някои възникват заради генетични предразположености. Други се предизвикват от вируси, трети – от лош начин на живот.

Тъй като е трудно да противодействаме на всички зловредни механизми, можем да направим най-лесното – да променим живота си, за да намалим риска не само от рак, но и от редица други опасни заболявания с висок риск от преждевременна смъртност.

3 прости неща, намаляващи риска от рак

Няколко промени в ежедневието могат значително да подобрят здравния статус и да допринесат за по-пълноценен и дълголетен живот.

Спрете да пушите 

Един от най-вредните навици, пушенето, увеличава неколкократно риска от рак. Спирането на цигарите може да ви помогне да се предпазите не само от рак на белия дроб, но и на много други органи, засегнати косвено от отровния дим.

Хранете се здравословно 

Лимитирането на всеизвестните вредни храни и наблягането на изпълнените с полезни натурални хранителни вещества ще ви помогне да детоксикирате организма от излишни елементи и да намалите риска от рак, най-вече на дебелото черво, стомаха, хранопровода.

Не вечеряйте късно 

Помислете два пъти преди да посегнете към хладилника след 7 вечерта. Изследване на испански учени от 2018 година констатира, че вечерята трябва да е няколко часа преди лягане. Резултатите показват, че хората, които се хранят по-малко от два часа преди да заспят, имат по-висок риск от развитие на рак на простатата, гърдата, дебелото черво.

Как да се предпазим от повторен рак на гърдата

Поддържайте оптимално тегло 

Нито свръхтеглото, нито поднорменото тегло са добър вариант. И в двете крайности обмяната на вещества е неефективна, тоест в тялото се образуват съединения, предизвикващи поява на клетки с опасен потенциал.

При прекалено голямото количество мастна тъкан в организма рисковете са свързани и със сърдечносъдови, хормонални и дегенеративни заболявания, които също увеличават опасността от рак.

Бъдете активни 

Упражненията и движението са неизменна част от здравословния начин на живот. Физическата активност повишава здравния статус, намалява риска от рак и други опасни заболявания, контролира теглото и балансира кръвната захар.

Предпазвайте се от слънцето 

Вредните UV-лъчи на слънцето повишават риска от рак не само на кожата, но и на вътрешните органи и системи. Дори най-лекото еднократно изгаряне на кожата изменя ДНК на клетките и ги кара да се делят по неправилен рисков начин.

Не прекалявайте с алкохола

Ежедневната употреба на алкохол повишава опасността от рак на хранопровода, ларинкса, черния дроб, устната кухина, гърдата.

Видове рак, свързани със затлъстяването

Практикувайте безопасен секс

Използвайте презервативи по време на секс, особено с непостоянни партньори. Редица полово предавани болести, както и някои вируси повишават риска от рак.

Пазете се от излагане на токсини 

Всеки токсин, попаднал в организма, се намесва в работата на клетките, органите и системите. Вмешателството в клетъчния метаболизъм пречи на правилното делене и извеждане на токсините от тялото. Така рисковете от рак се увеличават.

Правете си редовни профилактични прегледи 

Колкото по-често човек прави обща проверка на здравословното си състояние, толкова по-добри са шансовете опасни смъртоносни заболявания да се диагностицират и лекуват навреме.

Коментирай