Здраве и красота

Зехтин с люти чушки и здравословните му ползи

Пикантно и полезно

19.09.2018г. / 11 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Студено пресованият зехтин е известен със своите полезни действия върху целия организъм. Лютите чушки също. Въпреки че някои ги смятат за дразнител на стомаха, те имат тъкмо обратния ефект.

Как се прави зехтин с люти чушки?

Тази вкусна и полезна пикантна смес се приготвя много лесно. В бутилка или буркан със зехтин се поставят няколко люти чушки. Затваря се плътно и се оставя за поне 2 седмици без да се отваря, за да може чушките да наситят зехтина със своите полезни елементи.

Как да ароматизираме мазнината за готвене?

Какво съдържа зехтинът с люти чушки?

Активната съставка на лютите чушки е капсаицин. Този елемент е антиоксидант, имащ изключително мощно действие срещу свободните радикали, предизвикващи възпаления навсякъде в тялото, стареене на клетките, образуване на туморни формации.

Зехтинът е наситен с полезни мастни киселини, имащи благотворно действие за сърдечносъдовата, имунната, нервната системи. Те регулират обмяната на веществата и помагат за детоксикирането на организма.

Комбинацията между двата натурални продукта е повече от полезна. Вижте защо.

Предотвратява хронични заболявания

Действието на антиоксидантите в зехтина с люти чушки е много силно. Колкото по-висока е концентрацията на капсаицин, толкова по-голям диапазон полезни действия има той върху организма. Потискането на възпалителни процеси в много органи и системи позволява на имунната система да се пребори с различни патогени и да предотврати хронифицирането им.

Стимулира имунната система 

Капсаицинът в комбинация с витамин С в лютите чушки, който също е силен антиоксидант, помагат на имунната система да работи добре и да се справя с атаките на различни патогени. Честата употреба на зехтин с люти чушки помага и за бързо възстановяване при вирусни и бактериални инфекции.

Успокоява стомашни проблеми 

Противовъзпалителните свойства на капсаицина елиминират стомашните болки, спазми и раздразнения, предизвикани по различни причини. Тази полезна смес подобрява храносмилането, намалява газовете и подуването и допринася за здравословното размножаване на добрите бактерии в червата.

Прочиства запушени синуси 

Независимо дали имате запушени и възпалени синуси или хрема вследствие на вирусна инфекция, зехтинът с люти чушки помага за отпушване на носа. Понякога дори само ароматът допринася за втечняване на секрета и по-лесното му извеждане.

Люти чушки за отслабване!

Свързани статии

Предотвратява дегенерация на макулата 

Дегенеративното увреждане на макулата е една от най-сериозните причини за слепота. Лютите чушки са богати и на големи количества витамин А, който е от огромно значение за здравето на очите.

Успокоява болката 

„Лютият зехтин“ има болкоуспокояващи свойства отново благодарение на капсаицина. Мощното му действие елиминира подуването, крампите, дискомфорта при хронични заболявания, предизвикващи болка.

Намалява риска от рак

Редица изследвания показват, че капсаицинът има противоракови свойства като силен антиоксидант. Той помага в превенцията на рак на простатата, дебелото черво, стомаха, хранопровода, гърдата.

Коментирай