Здраве и красота

7 съвета за справяне с есенните алергии

Не само през пролетта се появяват подобни проблеми

21.09.2018г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако мислите, че сезонните алергии се проявяват само през пролетта, грешите. Есента също е период на активни климатични промени, които могат да засегнат организма и да предизвикат алергични прояви.

Хората, имащи склонност към алергии, претърпяват подобни на пролетните симптоми и през есенния сезон. Това са сърбеж, парене в очите, сълзене, запушен нос, обриви, болки в гърлото, дразнене, стомашно-чревни проблеми.

Кои симптоми издават алергията към котки

Свързани статии

Как можете да се предпазите от есенните алергии?

  • Тъй като през есента температурите спадат и греенето на слънцето намалява, имунните защити също намаляват. Важно е да се опитате да почерпите колкото се може повече от последните слънчеви лъчи, за да повишите нивата на витамин D в тялото. Той има пряко отношение към функциите на имунната система.
  • Проветрявайте добре помещенията. Алергените, които се задържат в затворените пространства, влошават алергиите и правят симптомите трудно поносими. Когато влизате отвън, веднага отваряйте прозорците за няколко минути.
  • Избягвайте райони с много полени. Има ги и през есента, не само през пролетта. Те могат да отключат алергии и да направят симптомите ви по-силни. Най-добрата защита е превенцията.
  • Носете защитно облекло. Ако излизате на открито на места, където има повече полени, носете дълги ръкави, дълги панталони, шапка. Покрийте очите с очила, за да намалите достъпа на полени във въздуха до очната лигавица.
  • Премахвайте прашеца от дрехите си. Когато сте били на открито, по дрехите ви задължително са полепнали полени. Щом се приберете, веднага изперете дрехите си и вземете душ.
  • Не сушете дрехите си на открито прекалено дълго. Това също увеличава риска от полепване на повече полени по тъканите.
  • Ако се намирате в район с повишена влажност, това ще влоши есенната ви алергия. Употребата на климатик вкъщи в тези случаи е добър вариант, защото климатикът изсушава въздуха и прави сезонните алергии по-поносими. Не забравяйте да не прекалявате с климатика, защото това може да доведе до обратния ефект – сухо гърло, сухота в носа и очите, кашлица, раздразнения.
Коментирай