Здраве и красота

Как да бъдем здрави и през есента?

Консумирайте топли и лесносмилаеми храни

17.09.2018г. / 13 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на всеки нов сезон, тялото ни преминава през промени. Това винаги крие риск от отслабване на имунитета, поява на умора, сезонна депресия, храносмилателни проблеми. В началото на есента е добре да обърнем внимание на здравето си и да се подготвим за следващите по-студени месеци.

Освен спорта и овладяването на стреса (доколкото е възможно), вижте как да бъдете по-здрави и през есента.

Консумирайте топли и лесносмилаеми храни

Супите са топла храна, което ги прави по-лесно смилаеми, което от своя страна благоприятства функцията на храносмилателната система. Кореновите зеленчуци, като моркови и сладки картофи, ни синхронизират и подготвят за преминаването от по-топлите към по-студените месеци.

Към тях може да добавите и здравословни протеини като бобовите растения, яйцата и немазните меса. Вкусният костен бульон, съчетан със сладки или обикновени картофи, зеле, репички, лук, чесън и подправки, като джинджифил и черен пипер, са чудесно подхранващо есенно ястие.

Обърнете внимание на ферментиралите храни

В есенното меню е добре да присъстват храни като кисело зеле, кисело мляко, маслини, кисели краставички, оцет, лимони, грейпфрут, киселите сортове ябълки. Малките количества кисели и ферментирали храни имат силен ефект, особено върху храносмилането. Някои хора се оплакват от храносмилателни проблеми в началото на есента. Ето защо е добре да добавят тези храни в менюто си.

Магнезий и витамин D

Магнезият участва в над 300 процеса в организма, сред които – подобрява храносмилането, поддържа сърцето здраво, подобрява метаболизма, намалява риска от мускулни крампи, балансира нервната система и други.

Витамин D също е важен елемент, от който се нуждаем през есента. Той намалява риска от сезонна депресия, регулира нивата на калций и фосфор в организма и подобрява здравето на костите.

Храни и напитки, успокояващи раздразнен стомах

Намалете консумацията на захар и бяло брашно

Честият прием на захар, захарни изделия, може да потисне активността на имунната система. Опитайте се да ги ограничите до минимум, както и тестените изделия с бяло брашно. Захарта предизвиква редица възпаления в тялото. Вместо бяло брашно, изберете продукти с пълнозърнесто или безглутеново.

Имуно-стимулиращи добавки

Едни от най-полезните добавки за стимулиране на имунитета са витамини А, С и Е и цинк. Освен под формата на хранителни добавки, може да си ги набавите и чрез консумацията на яйца, оранжеви плодове и зеленчуци, плодове и зеленчуци в ярки цветове, ядки, боб, семена, риба.

Свързани статии

Биофлавоноиди

Биофлавоноидите са антиоксиданти, които стимулират функцията на имунната система. Те подобряват действието на витамин С. Хубаво е да си ги осигурите, а най-лесно ще стане, като добавите към менюто си магданоз, лук, горски плодове, натурално какао, черен чай, вино и цитрусови плодове.

Имуностимулиращи билки

За да се радвате на добро здраве през есента не забравяйте и за някои билки. Те ще ви предпазят от настинки или ако все пак се случи да се разболеете ще подпомогнат оздравяването ви. Може да приемате под формата на чай лайка, коприва, ехинацея. Ако сте любители пък на зеления чай, той също ще ви помогне за укрепване на имунитета.

Коментирай