Здраве и красота

5 билки при разширени вени

Облекчават сърбежа и болката

19.09.2018г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разширените вени са един от най-често срещаните проблеми свързани с кръвоносните съдове. По-често разширените вени се срещат при жените, отколкото при мъжете.

Бременност, наднормено тегло, ген, заседяване, работа, изискваща стоене, са сред най-вероятните причини за тяхната поява.

Въпреки че има разнообразни и модерни начини за подобряване състоянието им, вижте и как може да облекчите неразположенията и с помощта на билки. Важно! Преди да приемате добавки, отвари, консултирайте се с лекар или фармацевт.

Хамамелис

Хамамелис може да приемате под формата на чай или външно. Билката има стягащо, тонизиращо съдовете действие. Хамамелисът спомага за възстановяването на естествената еластичност на вената и може да помогне за облекчаване на болката и сърбежа, свързани с разширените вени.

Външно може да нанасяте върху засегнатите участъци с леки масажни движения масло от хамамелис по 2-3 пъти на ден. Движението трябва да става отдолу нагоре.

Невен

Ако вашите разширени вени са сърбящи, възпалени или раздразнени, тогава невенът е точно това, което ви трябва, за да облекчите симптомите. Неговите противовъзпалителни свойства намаляват отока и болката, като възстановяват кожата и подобряват кръвообращението.

В аптеките може да намерите мехлеми с невен или билково масло, което да нанасяте върху засегнатите места.

Здравословни проблеми, за които тялото се опитва да ви подскаже

Екстракт от гроздови семена

Екстрактът от гроздови семена е един от най-добрите за облекчаване на разширени вени. Той съдържа редица полезни съединения, сред които ресвератрол и полифеноли, витамин Е, линолова киселина.

В аптечната мрежа може да го намерите под формата на хранителна добавка. Екстрактът от гроздови семена подобрява кръвообращението, действа благоприятно върху сърдечносъдовата система, намалява лошия холестерол и други.

Гинко билоба помага при главоболие и забавя стареенето

Гинко билоба

Гинко е една от най-добрите билки за подобряване на кръвообращението. Освен че регулира кръвния поток, билката облекчава хроничните главоболия, понижава кръвното налягане и други. Подобно на конския кестен, който се препоръчва при разширени вени, съдържа активни съставки, които спомагат за укрепването на тъканите на стените на артериите или вените.

Свързани статии

За да подобрите състоянието на кръвоносните си съдове, приемайте гинко под формата на чай или хранителна добавка.  

Черна боровинка

Тя заслужава специално внимание. Освен че може така да си я хапвате, може да приемате и чай от черна боровинка, тъй като има противовъзпалителни и стягащи свойства. Боровинките съдържат високи нива на антоцианинови пигменти.

В проучване от 2006 г. на Bell and Gochenaur in the Journal of Applied Physiology, е било установено, че такива антоцианинови пигменти имат директни вазоактивни и вазозащитни свойства.

Коментирай