Здраве и красота

За какви опасни състояния подсказва влошеното обоняние?

Сигнали, на които да се обръща повече внимание

26.09.2018г. / 11 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората не оценяват способността си да помирисват разни неща. Приемат доброто обоняние като нещо обикновено, като даденост. Промените в способността да усещаме миризмите обаче могат да подскажат много за нашето здраве, както и за настъпващи опасни за живота промени в организма.

Липсата на обоняние може да е сигнал за сериозни здравословни проблеми, съвсем различни от хрема, синузит, алергичен ринит.

Ето причините, поради които никога не трябва да неглижирате измененията в обонянието си и защо трябва да им обръщате повече внимание. Понякога това може да спаси живота ви.

Помирисването на нещо странно може да предвещава удар 

Някои хора поначало имат по-силно обоняние от другите. Но ако досега не сте забелязали да сте надарени със свръхспособности, а изведнъж започвате да усещате доста силно миризми, които не сте забелязвали досега, това може да е сигнал за наближаващ припадък или инфаркт/инсулт.

Малко известни факти за сетивната система

Американската академия по неврология констатира, че така наречените „обонятелни халюцинации“, свързани обикновено с неприятни миризми, могат да са сигнал за наближаващ удар, пише health.com. Силата и характеристиката на тези миризми варира при различните хора, според клиника Майо.

Изследване, публикувано в JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery констатира, че около 6,5% от хората над 40-годишна възраст, получаващи удар, изпитват усещания за отвратителни миризми, наречени от учените „фантомни миризми“. 

Въображаеми миризми могат да предскажат наближаващ мигренозен пристъп 

Ако имате страдание от мигрена и внезапно започнете да усещате странна, неприятна или просто силна миризма, която околните не усещат, това може да е признак на наближаващ мигренозен пристъп. По време на тези пристъпи страдащият усеща силно миризми, които в останалото време не му правят впечатление, а понякога се появяват и фантомни миризми.

Внезапно влошено обоняние 

Ако изведнъж способността ви да усещате миризмите е намаляла, това може да е сигнал за преждевременна смърт. Проучване от 2014 година, проведено от учени от University of Chicago Medical Center открива, че неспособността за регистриране на дадени миризми се свързва с повишен риск от смъртност в идните 5 години.

Знаете ли, че... жените са по-добри дегустатори на вино от мъжете?

39% от възрастните пациенти в проучването, които не могли да определят миризмите или изобщо не усещали някои миризми, умрели в следващите 5 години. За сравнение, при хората с нормално обоняние смърт в този времеви диапазон възникнала само в 19% от случаите.

Влошеното обоняние може да е симптом на болестта на Алцхаймер 

Неспособността за усещане на миризми е ранен симптом на алцхаймер, според изследване на Harvard Medical School. Пациентите с повишени нива на амилоидни плаки, които направили теста с идентифицирането на определени миризми също така имали и по-голям брой мъртви мозъчни клетки.

Защо? Защото болестта убива клетките на мозъка, някои от тях отговарящи за способността за регистриране и определяне на миризми.

Коментирай