Здраве и красота

Причини да нямате плосък корем, различни от диета и упражнения

Защо трупате мазнини около талията

26.08.2020г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плоският корем е мечта на всеки човек. едни полагат много усилия да го постигнат. Други обаче го имат без да се стараят особено нито в диетите, нито в упражненията за стегнати коремни мускули.

Някои хора, които спазват здравословен режим на хранене и движение не успяват да постигнат плосък корем въпреки усилията. Защо? Какво би могло да им пречи?

Какво казва талията за здравето ви?

Генетично сте предразположени към трупане на мазнини около талията 

Въпреки че генетиката не ви обрича автоматично, тя играе съществена роля за това как ще трупате килограми и къде. Склонността към трупане на висцерална мазнина около корема ви прави склонни да наддавате най-вече в тази област и трудно да контролирате този процес.

Имате чувствителност или алергии към храни 

Генетиката играе роля и тук. Ако сте генетично предразположени към дадена хранителна алергия или чувствителност, има вероятност да се отключи, но не е задължително. Определени хранителни алергии могат да причинят възпаления, стомашно-чревни реакции, кожни проблеми, подуване на корема, както и трупане на мазнини в областта на талията.

Вашият баланс на полезните бактерии в червата е нарушен 

Нарушеният баланс на чревните бактерии може да доведе до склонност към трупане на мазнини около корема. Това показва изследване на учени и лекари от Университета в Маями, Флорида.

Упражнения за тънка талия

Страдате от хормонален дисбаланс 

Промени в хормоналния статус могат да са причина човек да не може да свали излишната мастна тъкан от талията си, дори да отслабне в останалите части на тялото. Освен това някои хормонални заболявания като тези на щитовидната жлеза например могат да предизвикат подуване на корема, правейки го да изглежда изопнат и кръгъл като при бременна жена.

Имате хипотиреоидизъм 

Намалената функция на щитовидната жлеза причинява забавяне на метаболизма, което създава предразположеност към трупане на мастна тъкан, особено около талията. Щитовидната жлеза на практика буквално контролира ритъма на всеки един орган и система в организма. Ако тя работи бавно, останалите системи също забавят своите процеси. Това се случва заради погрешното метаболизиране на веществата и складирането им като мазнини, вместо превръщането им в енергия.

Коментирай