Здраве и красота

Често срещани есенни неразположения

Как да ги избегнем

30.09.2018г. / 05 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки красотата си, есента носи със себе си редица неразположения. Всеки път, когато един сезон завършва и започва друг, имунната система на тялото трябва да се подсилва в подготовка за предстоящи промени в метеорологичните условия, в продължителността на деня и нощта и други специфични за сезона особености.

Така например през този сезон се наблюдават чести главоболия и мигренозните състояния могат да се обострят. Хората, страдащи от артрит също усещат смяната на сезоните. При някои се наблюдава и покачване на кръвното налягане.

Въпреки че тялото ни се подготвя за тези промени, ние трябва да се погрижим за него, преди неразположенията да са влошили нормалния ни ритъм на живот. Кои са едни от най-често срещаните есенни неразположения?

Норовирус

Един от най-често срещаните есенни възпалителни процеси на стомаха се причинява от норовирус, който се нарича още стомашен грип. Симптомите, които го придружават включват спазми, гадене, повръщане, главоболие, втрисане и диария. Състоянието е заразно.

Много е важно да бъде овладяно обезводняването. Добрата лична хигиена, внимание към храните и напитките, които консумираме, могат да намалят риска от норовируса.

Бабини лекове при кашлица

Синдром на Рейно

Това доста често срещано заболяване е свързано с есента, тъй като неговите най-тежки симптоми като лошо кръвоснабдяване, изтръпнали крайници, подути ръце и пръсти, подути черти на лицето – обикновено са леки до несъществуващи през пролетните и летните месеци.

Есенно-зимният период е пикът, в който болката и дискомфортът се обострят, тъй като температурите рязко спадат. Все още не известна причината за появата на този синдром.

Есенни алергии

Алергиите не се срещат само през пролетта. Някои растения освобождават полен по-късно от повечето. В резултат на това есенните алергии са често срещано неразположение, което засяга милиони хора по света. Най-често срещаните симптоми на алергиите напомнят за пролетни алергии, като хрема, сърбящи и воднисти очи, кихане, кашляне, храчки, затруднено дишане.

Настинки и грип

Рязкото спадане на температурите винаги ни изненадва в началото на есенния сезон. Тогава имунитетът ни е отслабен. Всъщност, есента е времето, когато настинките и грипът започват. Болки в гърлото, втрисане, висока температура, мускулни болки са само част от неразположенията.

Как да предотвратите неразположенията тази есен?

Мийте ръцете си често, особено преди хранене. Опитайте миникарантина. Това означава да минимализирате личните контакти с болни, да избягвате места, на които има струпване на повече хора, ако е възможно.

Редовно проветрявайте помещенията, особено тези в офиса. Застоялият въздух увеличава риска.

Свързани статии

Спортувайте! Редовната физическа активност повишава защитните сили на организма.

Консумирайте здравословна храна. Намалете до минимум захарта, захарните изделия, тестените изделия, пакетираните храни. Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, цитрусови плодове, качествено месо, риба.

Пийте чай от билки. Има някои билки като ехинацея, лайка, мащерка, мента, които могат да засилят имунитета ви. Приемайте хранителни добавки за имунитет (след консултация с лекар или фармацевт).

Обличайте се топло.

Коментирай