Здраве и красота

Алергиите не са доживотна присъда

Инфекциите са другото лице на алергиите, пише в книгата си д-р Василка Юрукова

05.10.2018г. / 08 51ч.
Мария Дуковска
Д-р Василка Юрукова.

Д-р Василка Юрукова.

Алергиите са напълно лечими заболявания – това твърди д-р Василка Юрукова в новата си книга „Живот без алергии“. В изданието тя представя своя 20-годишен опит в лечението на пациенти с подобни диагнози, както и научни данни по темата.

За последните 20 години броят на хората с алергии се е увеличил 3 пъти. 20% от населението у нас страда от алергична хрема, а 9% от българите имат бронхиална астма. Кожните алергии засягат една четвърт от хората у нас – около 20% страдат от атопичен дерматит и близо 25% поне веднъж са имали уртикариални обриви. Алергиите често продължават през целия живот, като чувствително влошават неговото качество, а икономическите последици от това са за цялото общество. Според Световната здравна организация цената, която се плаща за лечение на астма, е по-голяма от средствата за терапия на туберкулоза и СПИН, взети заедно.

Тази тревожна статистика е само част от проблема. Традиционната терапия се провежда дългосрочно с тежки лекарства като кортикостероиди и антихистамини. Лечението потиска симптомите и има много странични ефекти, които влошават здравето на пациентите и водят до отключване на нови заболявания. Много често не се атакува първопричината за алергията и затова тя често остава хроничен проблем за цял живот. Именно поради тази причина потърсих хомеопатията и природните методи, казва д-р Василка Юрукова, хомеопат с 20-годишен опит. В първата си книга „Живот без алергии“ тя дава нов подход към лечението на алергиите, подкрепен от клиничния ѝ опит и цитира научни данни, доказващи представените факти.

Инфекциите са другото лице на алергиите

Алергиите не са единствено наследствени заболявания, твърди д-р Юрукова. Те са сложна комбинация от различни фактори и затова в лечението им трябва да има комплексен подход. До голяма степен те се дължат на инфекциозни причинители (гъбички, паразити, бактерии), които отслабват имунната система и я правят по-реактивна към безобидни вещества. Излекуването на тези остри или хронични инфекции води до отслабване или пълно спиране на алергичните симптоми. Интересен пример от практиката на д-р Юрукова са пациентите с уртикария. В голяма част от случаите зад това заболяване стои паразитна инфекция. Паразитите отделят токсини, които дразнят кожата и причиняват обриви. Премахването на инфекцията води до изчезване на неприятните обриви и до намаляване на нуждата от кортикостероиди и антихистамини, които се спират под лекарско наблюдение. Всяка тежка астма, всяка упорита алергична хрема се влошават от проблемите на стомашно-чревния тракт, подчертава д-р Юрукова. Чревните инфекции са ключови при подобен род дихателни алергии, макар че се смята, че трябва да се лекуват белият дроб и дихателните пътища.

Токсини и негативни емоции

Инфекциите и наследствеността не са единствените виновници за появата на алергиите. Задръстването на клетките и междуклетъчното пространство с токсини прави невъзможна работата на органите за детокс – черен дроб, бъбреци, лимфната система, дебело черво, кожа и бял дроб. Един от сериозните проблеми са генномодифицираните храни, които са нетипична храна за нашите тела. Въпреки че няма доказателства за това, че тези храни алергизират, бумът в броя на алергиите съвпада по време с разпространението на този тип хранителни продукти. Заедно с това не трябва да забравяме психоемоционалния стрес, на който сме подложени всеки ден, подчертава д-р Юрукова.

Натовареният график, крайните срокове, жонглирането с десетки задачи едновременно, малкото време за семейството водят до напрежение, неудовлетвореност и много негативни емоции. Гневът, разочарованието и обидата например създават идеална среда за развитие на алергичните заболявания. Често алергията, която развиваме, е резултат от непоносимост, алергия към хора и ситуации в нашия живот, обяснява опитният хомеопат.

Пътят към здравето

Несъмнено лечението на всяко алергично състояние е немислимо без готовността за промяна от страна на пациента. Премахването на инфекциите, детоксът на тялото, преодоляване на вредните навици са част от мерките. Отхвърлянето на остарели психоемоционални модели също е важно, защото тялото и психиката ни са едно цяло. В такива ситуации е добре пациентът да излезе от обкръжението на хората, които го алергизират или да промени отношението си към дразнителите.

Хранителните алергии

Голямо предизвикателство са и непоносимостите към глутен и млечни продукти, с които, ние, лекарите, се сблъскваме все по-често. Затова отделих специално място за тях в книгата ми, казва д-р Юрукова. Въпреки че хранителната алергия и хранителната непоносимост протичат по различен начин на ниво клетка, ако пациентите не понасят определена храна, а всекидневно я консумират, това води до развитие на многобройни симптоми, някои от които много напомнят алергичните. Непоносимостите към глутен и/или млечни продукти влияят сериозно върху възникването и протичането на един друг зачестяващ проблем, каквито са автоимунните заболявания.

Към хомеопатията и природната медицина ме тласнаха моите алергични заболявания, разказва д-р Юрукова. Затова съм щастлива да споделя с пациентите, че алергиите не са непобедими и има надежда. Напълно възможно е да ги премахнем от живота си, допълва хомеопатът.

За д-р Василка Юрукова

Д-р Василка Юрукова е водещ специалист по вътрешни болести, хомеопатия, шуслерова терапия и биорезонансно лечение. Тя е международен лектор по хомеопатия със забележителен опит в клиничната хомеопатична практика при деца и възрастни. От 2000 до 2012 г. д-р Юрукова преподава хомеопатия на лекари и фармацевти в медицинските университети в София, Пловдив и Варна. От 2006 до 2011 г. преподава хомеопатия в САЩ. Като лектор на CEDH USA обучава лекари и стоматолози по хомеопатия в американския университет „Томас Джеферсън“ във Филаделфия, както и в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско и Форт Лодърдейл.

От 2011 г. провежда свое онлайн обучение на английски език – From Theory to Practice („От теориякъм практика“), предназначено за лекари от САЩ и Канада, при което се предават практическите аспекти на лесното и бързо предписване на този вид терапия. През последните 10 години д-р Юрукова провежда фоун линк семинари за лекари хомеопати в Австралия и Нова Зеландия.

Коментирай