Здраве и красота

3 начина да бъдете енергични всеки ден

Хапвайте черен шоколад

10.10.2018г. / 12 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между мака на прах, чай сенча и матча, йербамате? Всички те не само имат редица ползи за здравето, но могат да ви помогнат да повишите енергийните си нива в онези дни, в които не се чувствате съвсем във форма.

Природата ни е дарила с толкова много естествени източници, които могат да изместят енергийните напитки, които сме свикнали да приемаме.

Вижте три чудесни начина да бъдете по-енергични всеки ден.

Чай масала

Чай масала е с произход от Индия. В превод „масала“ означава комбинация от подправки – канела, карамфил, джинджифил, черен пипер, кардамон и листа от черен чай. Как да си го приготвите?

В литър вряща вода прибавете 7 пъпки карамфил, 10 зърна черен пипер, 1-2 пръчки канела, 10 шушулки кардамон, леко разпукани, около половин сантиметър обелен корен от джинджифил.

Всичко трябва да ври на тих огън около 20-30 минути. След това снемете тенджерата от котлона и прибавете ½ с. л. черен чай. Запарете го няколко минути. Прибавете млякото и отново кипнете сместа. Прецедете, сервирайте в чаша и подсладете с мед.

Чай масала ще помогне да повишите енергийните си нива, също така намалява възпалението в организма, тъй като е богат на антиоксиданти, благоприятства храносмилането. Тази приятна напитка ще ви достави калий, калций, магнезий, манган, желязо, витамини А, В, С, D, Е и К.

Как да имате плосък корем след 40?

Сурово какао или черен шоколад

Сурово какао може да намерите във всеки биомагазин. То се получава чрез пресоването на ферментирали и изсушени какаови зърна. Има редица предимства за здравето. Не само повишава енергията, но действа като естествен антидепресант, тъй като спомага за синтеза на щастливи хормони.

Също така, консумацията на сурово какао намалява кръвното налягане, предпазва нервната система, понижава инсулиновата резистентност, предпазва тялото ви от токсини и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Знаете ли, че в какаото има 40 пъти повече антиоксиданти, отколкото в боровинките и е един от най-богатите растителни източници на желязо. Съдържа и магнезий, калий, цинк, мед, калций, манган и витамини Е, В2, В1, В5, В3 и В9.

За какво е полезна комбинацията от мед и орехи

Може да го добавяте към здравословни закуски, към топло мляко, смутита, кисело мляко. Не забравяйте и за черния шоколад с поне 70% съдържание на какао. Той също ще ви поддържа енергични и в добро настроение.

Свързани статии

Гинко билоба

Гинко билоба е част от традиционната китайска медицина в продължение на хиляди години.
Растението е едно от най-древните дървета, съществувало още преди 270 милиона години.

Днес гинко билоба се приема под формата на хранителни добавки или чай. Едно от най-големите му предимства е, че подобрява кръвообращението и понижава оксидативния стрес в тялото.

Гинко също помага за намаляване неразположенията свързани с предменструалния синдром, облекчава главоболието, мигрената, шума в ушите, за успокояване на нервната система, намаляване на тревожността и депресията. Не на последно място, гинко билоба е богато на флавоноиди.

 

Коментирай
Свободно време