Здраве и красота

Стресирано ли е тялото ви?

Имате кожни проблеми

12.10.2018г. / 12 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболие, сърдечни проблеми, безсъние, намалено желание за секс... Една от най-честите причини за появата на тези проблеми е хроничният стрес.

Всеки от нас изпитва известно напрежение в ежедневието си. В работата, у дома, с любимия, с децата... Въпреки че е трудно да го контролираме напълно, стресът, ако не бъде овладян до някаква степен, може да нанесе сериозни поражения върху тялото ни. Стресирано ли е вашето тяло, вижте в следващите редове.

Кожни проблеми

Псориазис, акне и други кожни заболявания могат да бъдат причинени в резултат на стрес. Според редица изследвания има пряка връзка между високото ниво на психологически стрес и състоянието на кожата. Дори и да не страдате от гореизброените, не забравяйте, че общото стареене на кожата, появата на бръчки също до известна степен се дължат на стреса.

10 храни и билки срещу стрес

Промяна в телесното тегло

Намирате ли някаква промяна в килограмите ви? Редовният стрес е причина за повишаване нивата на стресовия хормон кортизол. Той е много важен за стабилизирането на метаболизма на мазнините и въглехидратите, както и за поддържане нивата на кръвната захар. Когато нивата на кортизола са завишени, тогава обикновено трупаме излишни килограми, особено в областта на талията.

Но в някои случаи, стресът и тревожността може да са причина за рязко понижаване на телесното тегло, заради повишени нива на адреналин. Този хормон ускорява метаболизма, но забавя екскрецията (най-общо казано отделянето) на мазнините.

Професии, които увеличават риска от рак

Чести настинки

Хроничният стрес има пряко влияние върху защитните сили на организма ни. Имунната ни система става по-малко чувствителна към кортизола, което води до по-сериозно възпаление в организма, което най-често се проявява като настинки.

Проблеми с храносмилането

Според редица изследвания, стресът може да има отрицателен ефект върху стомашно-чревния тракт. Подуване, газове, болки, гадене... всички те може да се дължат на ежедневния стрес.

Свързани статии

Трудно се концентрирате

Как намирате себе си напоследък в работата, когато се налага да учите, да се концентрирате върху определени неща? Ако трудно се фокусирате и мислите за всичко друго, може би трябва да спрете за минута и да помислите какво е нивото на напрежение в ежедневието ви. Нервното напрежение е една от водещите причини да не може да бъдете концентрирани.

Загуба на коса

Загубата на коса може да се дължи на редица фактори. Смяна на сезони, драстични диети, хормонални нарушения и... стрес. Ако напоследък сте забелязали, че косата ви пада повече от обикновено, помислете как да намалите напрежението в ежедневието си.

Коментирай
Свободно време