Здраве и красота

Зъбен камък – как да се предпазите от него?

Важността на превенцията

16.10.2018г. / 14 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зъбният камък е често срещан проблем, с който много хора се сблъскват. Той представлява налепи от калциеви соли, примесени с мъртви клетки от устната кухина, органични вещества от храната, хранителни остатъци. При натрупване зъбният камък се втвърдява и прониква под венеца в основата на зъбната коронка като по този начин предизвиква възпаления на венеца и повишава риска от кариес и пожълтяване на зъбния емайл.

7 важни храни за здравето на устната кухина

Как можете да предпазите зъбите си от зъбен камък?

Мийте зъбите редовно

Четкайте зъбите по два пъти на ден сутрин и вечер. Използвайте четка с кръстосани влакна, която да може да прониква навсякъде в междузъбното пространство и около него. Ако се храните с някаква полепваща по зъбите храна през деня, измийте ги допълнително. Използвайте вода за уста, която поддържа неутрално pH в устната кухина, което да помага в предотвратяването на натрупване на калциеви соли.

Използвайте зъбен конец 2-3 пъти седмично

От голямо значение е да почиствате редовно пространството между зъбите. Там се събират най-много недостижими остатъци от храна, създаващи условия за развитие на бактерии и плака.

Яжте твърди плодове и зеленчуци

Не се притеснявайте да отхапвате твърда ябълка или сурова чушка, а защо не и морков. Това помага за естественото отстраняване на натрупания зъбен камък. Ябълките са едни от най-добрите приятели в това. Тяхната кора и сърцевина съдържат вещества, които разтварят камъка, а твърдата текстура помага за отлепването на наслагванията.

Яжте кисели плодове и зеленчуци

Цитрусовите плодове, киселите краставички, ферментиралите зеленчуци, сочните плодове и зеленчуци са все подходящи в превенцията на зъбен камък. Те са кисели и помагат за предотвратяването на натрупване на зъбен камък благодарение на киселините в тях. Препоръчително е да не се злоупотребява с количеството, защото киселините могат да имат обратния ефект върху емайла.

3 начина за разграждане на мастните плаки

Намалете или спрете цигарите, кафето, червеното вино

Тютюнопушенето и консумацията на оцветяващи храни и напитки, които създават условие за развитие на зъбен камък, са непрепоръчителни. Ако прекалявате с тях, опитайте да се ограничите.

Дъвчете храната добре

Важно е да сдъвквате всяка хапка от храната по най-добрия начин. Не преглъщайте без да сте сдъвкали поне 10 пъти хапката си. По този начин се отделя достатъчно слюнка, която разгражда остатъците от храна между зъбите. Освен това механичното ѝ раздробяване намалява риска от наслагвания.

Правете профилактични прегледи при стоматолог два пъти годишно

Дори да нямате оплаквания е добре да посещавате зъболекаря си редовно. Той ще провери дали има нужда от специализирано отстраняване на натрупания зъбен камък и ще ви посъветва как да процедирате занапред.

Коментирай