Здраве и красота

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Какви продукти трябва да използвате всеки ден за вашата кожа

22.10.2018г. / 12 42ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена е с различен тип кожа и е необходимо да полага специфични козметични грижи с продукти, предназначени за този тип. Ако се чудите каква точно трябва да е вашата бюти рутина според типа кожа, сега ще разберете кои са основните продукти, благодарение на които ще почистите кожата и ще я предпазите от външните влияния.

За нормална кожа


Сутрин:

1. Почистващ продукт

2. Тоник

3. Овлажняващ продукт със слънцезащитен фактор

Вечер:

1. Почистващ продукт

2. Тоник

3. Антиоксидантен серум

4. Овлажняващ крем

Бонус: Допълнителен продукт би могъл да е серум с гликолова киселина.

Какво означава този график?

Вашият тип кожа може да се определи като нормален, ако не е частично суха, мазна или проблемна. С една дума, вашата кожа е идеална и всички бихме искали да сме като вас.

>> Моите тайни за детоксикирана и млада кожа <<

Сутрешният ритуал:

За дамите с нормална кожа сутрешната бюти рутина започва с почистващ продукт с нежна и щадяща формула. След това освежавате лицето с тоник, но избягвайте съставки като алкохол и етанол, тъй като са прекалено силни за ежедневна употреба. За завършек нанесете овлажняващ крем със слънцезащитен фактор, независимо от сезона.

Вечерен ритуал:

Вечерната рутина се повтаря с почистващите продукти, които са задължителна част. Добавете след почистването антиоксидантен серум със съставки, които изчистват тена като витамин C и натурални възстановяващи съставки като розмарин и мента.

Суха кожа


Сутрин:

1. Почистващ лосион

2. Тоник

3. Антиоксидантен серум

4. Крем със SPF

Вечер:

1. Почистващ лосион

2. Тоник

3. Ретинолов серум

4. Крем за околоочен контур

5. Хидратиращ крем

Допълнително: Домашен пилинг с подходящ продукт

Според дерматолозите хората със суха кожа имат нарушена бариера на влажността. В кожата им има невидими пролуки, които позволяват на влагата да „избяга“ и дразнителите да нахлуят много по-лесно. Затова сутрешният бюти ритуал трябва да започне с много мек почистващ лосион за суха кожа. След това се продължава с освежаващ тоник, антиоксидантен серум – за предпочитане с витамини E, A, C, които през деня ще помогнат да се защитите от загубата на колаген. И задължително крем със слънцезащитен фактор и овлажняващ ефект.

>> Ако имате суха кожа, не правете тези неща <<

Вечерната рутина отново започва с хубаво почистване, а ретиноловият крем да се нанася 4-5 вечери в седмицата, не всяка вечер. Ретиноловият крем или серум осигурява интензивна влага на сухата кожа и има подмладяващ ефект.

Околоочният крем е добре да съдържа пептиди, които са добри за подсилването на колагеновата активност.

Хидратиращият крем е задължителен завършек. Продукти с шипково масло, масло от вечерна роза, билката пореч, масло от боровинки, бадемово масло или жожоба са сред добрите варианти.

Комбинирана и мазна кожа


Сутрин

1. Почистващ гел

2. Тоник

3. Антиоксидантен серум

4. Слънцезащитен крем

Вечер:

1. Почистващ гел

2. Тоник

3. Серум с AHA и BHA киселини

4. Серум с ретинол

5. Овлажняващ продукт, който не омазнява (за дамите с комбинирана кожа могат да се нанасят продукти с мазнини, но с лека текстура)

Допълнително: глинена маска за лице

Важният момент при дамите с мазна кожа е, че трябва да се грижат много внимателно за нея, така че да спрат неприятното лъщене, но без да я пресушат пък прекалено. Затова е добре да се използват продукти, предназначени за мазна кожа, тъй като тяхната формула е създадена да премахне неприятното свръхомазняване и в същото време да щади кожата.

>> Ако имате мазна кожа, запомнете тези неща <<

Коментирай