Здраве и красота

6 проблема, за които подсказва състоянието на косата

Обърнете внимание на тялото си

25.10.2018г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Обикновено смятаме, че състоянието на косата зависи от начина, по който се грижим за нея и от външните фактори. Но нещата могат да бъдат много по-сериозни и състоянието ѝ да е индикатор, който разкрива, че нещо не е наред с това как функционира тялото ни. Вижте 6 проблема, за които състоянието на косата подсказва.

Вяла и безжизнена коса

Имате вяла и безжизнена коса? Това едва ли се дължи на ежедневните грижи за нея. През есенно-зимните сезони в организма е възможно да има недостиг на витамини и микроелементи. Този симптом може да показва, че тялото ви се нуждае от селен, сяра и фосфор.

Най-добрите прически за жени над 45 години

Пърхот

Има много и различни причини за появата на пърхот. Може би използвате прекалено много продукти за грижа за косата. Друга причина може да бъде стрес, имунен дефицит, проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако страдате от пърхот, това може да се дължи и на себореен дерматит. В този случай шампоаните против пърхот няма да ви помогнат и е добре да се консултирате с дерматолог.

Тънка и чуплива коса

Тънката и чуплива коса може да се дължи на липсата на протеини, които са важни за редица процеси, които протичат в тялото. Когато в тялото се наблюдава дефицит на протеини, състоянието на кожата, ноктите и косата се влошава. Препоръчително е да ядете повече плодове и да консумирате омега-3 мастни киселини, здравословни източници на протеини като чисто червено месо, риба, млечни продукти.

Ползите и вредите от кокосовото масло

Фокална загуба на коса

На ден е нормално да губим около 100 косъма, освен по време на бременност, възрастови промени или други естествени процеси. Най-лесният начин да проверите дали всичко е наред е да прокарате пръстите си през косата си от корените към връхчетата.

Ако състоянието на косата ви е супер, трябва да имате от 0 до 2 косъма в ръката си; ако всичко е наред, ще има от 3 до 5, а ако в ръката ви останат повече, време е да посетите специалист. Загубата на коса може да бъде свързана с ендокринната или с имунната система. Може да е и признак на диабет.

Мазна коса

Мазната коса почти винаги е индикатор за това, че не се храним здравословно и че консумираме твърде много животински мазнини. За да регулирате омазняването, опитайте се да консумирате по-малко колбаси, месо, мазнини и пържени храни, избягвайте сладкиши, пушени храни, алкохол и кафе. Маслото от чаено дърво може да помогне на мастните жлези да работят по-добре. Добавете няколко капки от него към шампоана.

Свързани статии

Ако това не помогне, вероятно имате проблеми с метаболизма, хормоните или чернодробни проблеми.

Сърбящ скалп

Ако скалпът ви сърби и в същото време имате пъпки, рани, кожата на главата ви се лющи, важно е да се консултирате с дерматолог, защото може да се касае за псориазис или екзема.

Ако сърбежът не се съпровожда от други симптоми, това може да се дължи на нарушение на нервната система, причинено от стрес. В този случай помислете за добавки с витамини В1 и В6.

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )
zabeliazvam po horata okolo men . a li4no niamam dori kosa.podkusih ia dosta i mi e dobre
отговор Сигнализирай за неуместен коментар