Здраве и красота

Неща, които не бива да казвате на човек с наднормено тегло

С кои въпроси обиждате човека срещу вас, без дори да разберете

23.10.2018г. / 10 48ч.
Мария Дуковска
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло при възрастните се е увеличил двойно спрямо данните от 1980 година, показват много изследвания в областта. И е много вероятно вие самите да имате близък човек в семейството или добър приятел, който изпитва дискомфорта на наднорменото тегло. Колкото и да сте близки обаче с въпросния човек, все пак е важно да запазите чувствителност и да внимавате в избора си на думи, когато се опитвате да го мотивирате да промени начина си на живот и да отслабне. Макар и водени от благородни мотиви, да искате да стимулирате приятеля/приятелката си да отслабне, имайте предвид, че неподходящите думи и изрази могат да доведат точно до обратната реакция – да обидят и демотивират човека отсреща. Затова приготвихме кратък списък с най-често казваните въпроси и реплики, които е добре да се избягват именно поради своето негативно и дори обидно въздействие.

Кога ще започнеш диета?

Този въпрос издава, че вие не одобрявате външния вид на човека, с когото разговаряте. Но дали осъзнавате, че по този начин го обиждате и той усеща вашето негативно отношение. Сякаш за вас е по-важна визията, отколкото общуването с този човек. Дори и да задавате въпроса от загриженост за вашия близък, има други по-деликатни начини да разберете за намеренията му. Този въпрос само би го обидил и дори разгневил.

Сигурен/на ли си, че трябва да изядеш това?

Изричайки този въпрос, звучите сякаш сте полицай по храненето, който всеки момент ще извади палката и ще перне нарушителя по ръката, държаща огромен, мазен бургер. Недейте. Подобен въпрос би обидил всеки човек. Дори и да не одобрявате хранителните навици на приятелите и близките си, не ги обиждайте с подобни въпроси, а намерете друг начин да ги стимулирате да променят начина си на живот.

>> 5 причини диетата и упражненията да не дават резултат <<

Чувал/а ли си за (диета, последен писък на модата)? Трябва да я опиташ!

Голяма част от модерните диетични режими всъщност помагат само за кратък, определен период от време, но това не е достатъчно, за да отслабне един човек, когато има голяма наднормена маса. За целта е необходима тотална промяна на режима на хранене и подобряване на физическата активност. Така че вашето предложение за диета освен че би обидило например приятелката ви, няма и особено да ѝ бъде от полза в дългосрочен план.

Няма да си намериш приятел, ако не свалиш тези килограми.

Макар външният вид да е от голямо значение за повечето хора, някои от тях не държат партньора им да е слаб. Нека не забравяме, че не се влюбваме в кожа и идеални зъби, а в характер и душевност, които обитават тялото. Никой няма гаранция, че ще срещне сродната си душа, само защото е слаб, строен и добре изглеждащ според нечии стандарти.

>> Кои хормони определят вашия тип фигура? <<

Не искаш ли да си здрав/а?

Повечето хора искат да са здрави, но решението да бъдат здрави и как да го постигнат, е тяхна лична мисия. Понякога наднорменото тегло не означава автоматично, че човек не е здрав.

Ох, колко съм дебела!

Да подчертавате своя проблем с кантара, който се изразява в нуждата да свалите половин килограм, наистина е преиграване и карате човек с наистина наднормено тегло да се чувства ужасно. Това ли е целта ви?

Коментирай
Свободно време