Здраве и красота

Знаци, че е време да промените начина си на хранене

Често се разболявате

24.10.2018г. / 13 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чувствате се депресирани, често забравяте и още по-често изпитвате глад? Тези състояния могат да се дължат на редица проблеми, като единият от тях е нездравословното хранене. Ежедневното ни меню може да повлияе на цялостното ни здраве. Под нездравословно хранене се има предвид не само консумацията на нездравословни храни, но и гладуването, изключването на определени групи храни.

Дали вие имате нужда от промяна в начина си на хранене, вижте в следващите редове.

Имате газове

Честото подуване на корема и газовете са едни от водещите показатели, че е време за промяна в начина на хранене.

Обърнете внимание на това, кога тези неразположения се активират. Ако се случва след консумация на млечни продукти, много е възможно да имате лактозна непоносимост. Консумацията на ядки, тестени изделия и сладкиши също може да предизвика нежелани газове.

Често се разболявате

Храната, която консумираме се отразява на състоянието на имунната ни система. Ако менюто ви е бедно на протеини, това може да влоши общото ви състояние. Дефицитът на основни хранителни вещества, прави по-слаба имунната ви система, което ви прави по-податливи на болести.

За да поддържате добро здраве, добавете към менюто си здравословни източници на протеини като месо, боб и тъмни листни зеленчуци.

Масло от семки на диня и ползите от него

Свързани статии

Страдате от запек

Запекът е друг индикатор, че храненето ви не е здравословно. Той може да се дължи на прекалена консумация на месо, колбаси, млечни продукти и дефицит на храни съдържащи фибри. Добавете към менюто си пресни плодове, овесени ядки, боб, пълнозърнести храни. Те са здравословен източник на фибри.

Лошо състояние на кожата

Според информация публикувана в Dermato-Endocrinology, дефицитът на витамин А може да повлияе на състоянието на кожата. Витамин А играе решаваща роля в регулирането на синтеза на ретиноиди, а дефицитът в това изключително важно хранително вещество може да доведе и до влошаване състоянието на косата и ноктите. Консумирайте храни като сладки картофи, моркови и тиква, които ще ви осигурят витамин А.

От друга страна, честата консумация на преработени храни, колбаси, пържено, сладкиши, ускорява процесите на стареене на кожата.

Какво се случва, когато ядете по 2 яйца на ден? 

Честа умора

Нездравословното хранене може да бъде причина да изпитвате честа умора. Ако менюто ви е бедно на жизненоважни хранителни вещества или пък консумирате твърде много въглехидрати като тестени закуски, хляб, сладкиши, може да се усещате слаби, без енергия.

Свързани статии

Уверете се, че менюто ви включва всички основни хранителни вещества, като здравословни мазнини, протеини и сложни въглехидрати, които да поддържат енергийните ви нива.

Постоянно усещане за студ

Често ли усещате студ? Според проучване публикувано в Journal of the American College of Nutrition, дефицитът на въглехидрати може да има отрицателен ефект върху щитовидната жлеза, която регулира телесната ви температура. Когато функциите ѝ са забавени, това може да ви накара да усещате по-често хлад, студ.

 

Коментирай