Здраве и красота

6 японски тайни за дълголетие

Хранете се с малки порции

21.02.2019г. / 13 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Японците са известни със своето дълголетие и с красивия начин, по който остаряват, особено японките. Тайната им се крие в следването на вековни традиции, свързани с начина им на живот, храната и различни практики, които се грижат за тялото и духа.

Техните принципи за здравословен начин на живот са лесни за спазване, дори от нас европейците, които сме свикнали да си угаждаме с любими и не толкова полезни храни, които забравяме да релаксираме, медитираме, забравяме за своята полезна чаша зелен чай.

Как да подобрите общото си здравословно състояние, вижте в следващите редове.

Без хляб, само ориз

Японците традиционно не ядат хляб. Вместо това те сервират ориз на всяко хранене, който е приготвен на пара. Ако спазвате здравословен режим на хранене и искате да изключите от менюто си бялото брашно и хляба като цяло, добавете ориз. Особено полезни са жасминовият, кафявият, черният и червеният. Също така, десертите на японците не съдържат захар, а най-често се подслаждат със стевия.

3 неща, които се случват в тялото, когато спрете хляба

Хапват морски водорасли

Освен под формата на суши, японците са намерили и други начини да консумират тази суперхрана, забавяща процесите на стареене. Със своя широк спектър от минерали, витамини от групата В, противовъзпалителни агенти, морските водорасли често се добавят и към супите.

На азиатските пазари се предлага голямо разнообразие от тях, а хубавото е, че вече и у нас може да се намери тази суперхрана. В допълнение, японките прилагат върху кожата си и кремове, съдържащи морски водорасли, за да забавят появата на бръчки.

Менюто им е разнообразно и включва суперхрани

Традиционната домашно приготвена храна в Япония, включва риба, ориз или юфка с ниско съдържание на мазнини, направена от съставки като елда или боб мунг, зеленчуци, като броколи, зеле.

В допълнение, японците обичат да хапват и традиционната за тях супа мисо, която ги снабдява с естествени пробиотици за добра чревна флора. Богатото на риба меню им осигурява здравословни мастни киселини като омега-3. Храненето завършва с плодове, а не със сладкиши, както ние сме свикнали и разбира се, чаша зелен чай.

8 проблема, при които копърът помага

Консумират малки порции

Японската култура на хранене поставя акцент върху представянето и въпреки по-малките порции, предлага ястие, което е радост за окото и сладост за небцето. Друга тайна на японците, на която се дължи тяхното дълголетие е това, че те следват принципа на бавното хранене.

Свързани статии

Всяко ястие има собствена чиния, а храната е подредена, за да покаже естествената си красота. Контролът на порциите позволява да не натоварваме излишно храносмилателната система преяждайки, намалява риска от покачване на телесното тегло. Вероятно сте чували, че човек трябва да стане от масата леко гладен. Е, пробвайте да приключите храненето, когато сте на 80% сити.

Тайната е в приготвянето на храната

Японците приготвят храната си по изключително здравословен начин, като готвене на пара, приготвяне в уок тиган с малко и полезни мазнини, задушаване, печене, като суровите съставки не се излагат прекалено дълго време на високи температури.

Пият зелен чай

Японците приемат около 700 мл зелен чай на ден. Това количество е разпределено като консумация през целия ден. Сред любимите им са сенча и матча. Невероятният зелен чай облекчава стреса, подобрява храносмилането, метаболизма, има редица ползи за здравето на сърцето, кожата, тъй като е богат на незаменими антиоксиданти.

Не на последно място, намерете онази практика, било то йога или спорт, която да ви помогне да елиминирате част от стреса.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Негован ( преди 5 години )
Но пък имат доста случаи от рак на стомаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 5 rate down comment
.... ( преди 5 години )
zapoznata sum doniakude s tazi kultura . govoria bez tulkuvania .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар