Здраве и красота

Какво се случва с тялото, ако ядете повече фибри?

Все хубави неща

21.11.2018г. / 09 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословната диета трябва да включва повече фибри. Те са необходими на организма в много отношения, защото му помагат да работи по-добре и да се освобождава от натрупаните токсини.

Фибрите се делят на два вида – разтворими и неразтворими. И двата вида са еднакво важни за организма. Те помагат в храносмилането и ускоряването на метаболизма, като едновременно с това намаляват и стабилизират нивата на кръвната захар, понижават холестерола.

8 неща, които се случват в тялото, когато пием топла вода

Какво се случва в тялото, когато включим още полезни фибри в менюто си?

Рискът от сърдечносъдови заболявания намалява

Фибрите, доставени от пълнозърнести храни, имат свойството да намаляват холестерола. Това предпазва кръвоносните съдове от натрупване на плаки и втвърдяване на стените им, криещо риск от редица сериозни състояния.

Нивата на кръвната захар спадат

Един от начините да контролирате кръвната си захар е като наблегнете на фибрите в менюто си. Стабилните нива на глюкоза и инсулин в кръвта предпазват от диабет тип 2 и помагат за контролирането на вече съществуващо заболяване.

Загуба на излишно тегло и контрол на килограмите

Консумацията на повече фибри помага да намалите обиколката на талията, което е жизненоважно за здравето на организма и хормоналния баланс в тялото. Изгарянето на излишните мазнини е от голямо значение за предпазване от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, заболявания на щитовидната жлеза, диабет, дори рак.

Какво се случва в тялото, когато спрете млечните продукти?

Намалява се рискът от камъни в бъбреците

Хората, консумиращи големи количества месо в диетата си, както и онези, които наблягат на киселинните храни и напитки, повишаващи нивото на pH в организма имат по-висок риск от поява на камъни в бъбреците. За разлика от тях онези, които включват повече фибри в менюто си имат значително по-малък риск от каменно-жлъчна болест и камъни в бъбреците.

Храносмилането се подобрява

По-голямото количество фибри в диетата означава контрол на запека и диарията. Фибрите стимулират чревната перисталтика и успокояват възпаленията в червата.

Енергийните нива в тялото се повишават

Метаболизирането на фибрите е по-бавен процес за разлика от обработката на въглехидратите например, което осигурява повече енергия през деня. Бавното освобождаване на глюкоза в кръвта е в основата на този процес.

Коментирай
Здраве и красота