Здраве и красота

Сминдух и неговите ползи за здравето

8 полезни въздействия върху организма

03.11.2018г. / 07 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сминдухът е многогодишно растение от семейство Бобови, което има много полезни свойства. Използва се като подправка, но също и в народната медицина заради неговите здравословни съставки, оказващи благотворно влияние върху организма.

Родината на сминдуха е Близкия Изток. Разпространен е по целия свят, включително и у нас. Използва се широко и в Азия, най-вече в Индия. Семена от сминдух са открити дори в гробниците на египетските фараони, което говори, че древните египтяни са били добре запознати с лечебните свойства на това растение.

Многобройните здравословни ползи от дюлите

Какво съдържа сминдухът?

Семената на това растение са богати на полезни хранителни вещества, включително желязо, магнезий, манган, мед, витамин В6, растителни протеини и диетични фибри. Съдържа още антиоксиданти, борещи се с възпалителните процеси, причинени от свободни радикали в тялото.

Кои са основните ползи от сминдуха?

Насърчава производството на кърма

Отварата от сминдух помага за увеличаване на кърмата при кърмещи майки. Това свойство сминдухът дължи на веществото диосгенин в състава си, който представлява мощен антиоксидант, стимулиращ секрецията на кърма от млечните жлези.

Намалява дискомфорта при менструация

Сминдухът облекчава спазмите, болките, възпалението в тъканите по време на менструация, както и при предменструален синдром. Действието си дължи на комбинацията от витамини, минерали и антиоксиданти.

Впечатляващи здравословни ползи от царевицата

Намалява симптомите при менопауза

В сминдуха се съдържат фитоестрогени, които заедно с диосгенина балансират хормоните по време на менопауза. Това облекчава някои неприятни симптоми като умора, изпотяване, сърцебиене, депресия, промени в настроението, глад.

Намалява холестерола

Изследване, публикувано в The British Journal of Nutrition показва, че консумацията на семена от сминдух намалява нивата на лошия холестерол в кръвта. Това значително ограничава риска от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане, както и атеросклероза на съдовете.

Намалява риска от рак на дебелото черво

Сминдухът притежава антиканцерогенни свойства благодарение отново на антиоксидантите в състава си. Те в комбинация със сапонините, хемицелулозата, пектина и полизахаридите в него потискат въздействието на различни патогени върху тъканите на дебелото черво, предпазвайки го от туморни образувания.

Потиска апетита

Богатството на фибри в сминдуха помага за потискане на апетита, тъй като създава дълготрайно усещане за ситост.

Контрол на диабета

Сминдухът помага за нормализиране нивата на кръвната захар и инсулина при диабет тип I и II. Наличието на галактоманан в него, скоростта, с която се разграждат въглехидратите, се забавя и това помага за контролирането на глюкозата в кръвта.

Невероятните ползи за здравето от маслото от тиквени семки

Облекчава запека

Богатото наличие на фибри в сминдуха регулира перисталтиката на червата, ускорява движението на гладката им мускулатура и допринася за качественото извеждане на токсините от тях.

Помага при бъбречни проблеми

Сминдухът има и диуретично действие. Той провокира образуването и извеждането на урината, което стимулира работата на бъбреците.

Облекчава болно гърло

Отварата от сминдух успокоява раздразнено и зачервено гърло при вирусни инфекции и алергии. Ефикасна е и при кашлица.

Коментирай