Здраве и красота

Какво е позволено и какво не преди изследване или преглед

Полезни съвети, които помагат за по-точна здравна картина

15.11.2018г. / 06 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако ви предстои посещение при личния лекар, специалист в определена област или някакъв вид кръвен тест, има някои неща, които трябва да правите в различните случаи, както и такива, от които трябва да се въздържате, за да бъдат изследванията и прегледът точни и акуратни.

Не пийте кафе преди измерване на кръвното налягане

Ако имате насрочен час при личния ви лекар за преглед или при кардиолог, не пийте кафе няколко часа преди това. Кофеинът има свойството да възбужда гладката мускулатура на кръвоносните съдове, да ги свива и изкуствено да предизвиква повишаване на кръвното ви налягане. Това може да заблуди лекаря ви за истинското ви състояние.

5 причини да си запишем час при очен лекар

Не яжте много мазни храни преди взимане на кръв

Високомазнинните храни могат да замъглят картината при някои изследвания на кръвните показатели. Най-често моментно се повишават нивата на холестерола и липидите в кръвта, което може да заблуди доктора за вашето състояние. Препоръчително е да сте вечеряли рано и да са минали около 10 часа преди взимането на кръв.

Пийте вода преди общ преглед

Добре е да сте добре хидратирани, ако ще ви се измерва кръвното налягане или пулсът. Дехидратацията, дори в лека форма, дава неверни отклонения от реалното ви състояние. Също така, ако ви предстои изследване на урината, дехидратацията може да предизвика неверни резултати в някои показатели.

Консумирайте меню, каквото обикновено предпочитате

Това ще даде реална картина за състоянието ви. Не се въздържайте от определени храни и не прекалявайте с други, защото това може да предизвика заблуди в резултатите, както и в диагнозата след това.

Не взимайте лекарства за грип и настинка преди преглед (ако е възможно)

В повечето случаи хората бързат да пият противовъзпалителни лекарства, когато усетят, че се разболяват или вече имат симптоми. Тези лекарства, макар и предлагани без рецепта, могат да замъглят картината и да направят констатирането на болестта по-трудно за вашия лекар. Снемането на акуратна анамнеза също се затруднява, тъй като вероятно ще ви е по-трудно да опишете симптомите си, когато сте ги притъпили с лекарства.

Признаци на безплодие и кога да потърсим лекар?

Не си правете маникюр и педикюр преди преглед при дерматолог

Дерматологът оглежда цялото тяло при стандартен преглед. В това число влизат и ноктите, тъй като те са в неговата област. Лакът за нокти може да прикрие някои проблеми, за които не подозирате.

Свързани статии

Не пийте алкохол преди тест за холестерол

Алкохолът изкуствено повишава нивата на холестерол. Това може да накара лекаря ви да сметне, че имате висок холестерол, а реално да не е така. Въздържайте се от питие поне 24 часа преди изследването.

Не бъдете прекалено жадни преди изследване на урината

Дехидратацията предизвиква неверни резултати при изследване на урината. Това важи както за взимане на стерилна урина рано сутрин, така и за обикновено изследване на урината, провеждано по всяко време на деня.

Не използвайте дезодорант преди мамограма

Дезодорантите, спрейовете и антиперспирантите съдържат вещества, които биха могли да попречат визуално на резултатите от мамографията. В някои дезодоранти против изпотяване се съдържа пудра от талк или алуминий, които блокират лъчите на апарата и могат да дадат фалшив положителен резултат за смущаващи изменения в тъканите на гърдите и лимфните възли на подмишниците.

5 от най-добрите адаптогени за цялостно здраве

Не яжте червено цвекло или червени боровинки преди колоноскопия

Тези, както и някои други червени плодове и зеленчуци съдържат много силни багрила, които могат да оцветят изпражненията и урината ви в червено, което би могло да заблуди в известна степен заключението за резултатите. В тях се съдържа голямо количество желязо, което може да полепне по стените на дебелото черво и също да предизвика отклонения в резултатите.

Коментирай