Здраве и красота

7 начина да намалите риска от рак на гърдата

Няколко промени могат да помогнат

21.11.2018г. / 13 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът на гърдата понякога просто се случва. Медицината все още не е напълно наясно с механизмите, които допринасят за неговото образуване. Ясно е обаче, че както генетичните фактори са налице, така и начинът на живот има своето значение за това дали имаме по-висок или по-нисък риск от развитие на болестта в даден момент от живота.

Ето защо профилактиката е от такова огромно значение. За щастие, ако този вид рак бъде диагностициран навреме, преживяемостта е с много големи шансове.

Какви промени в начина на живот допринасят за намаляването на риска от рак на гърдата?

1. Преминете на противовъзпалителна диета.

Храната, която приемаме, е от голямо значение за състоянието на тъканите вътре в тялото. Определени хранителни продукти имат свойството да потискат възпаленията в тялото, невидими за окото. Тези възпаления повишават риска от развитие на рак в различни системи в организма.

Една история за борбата с рака на гърдата

Наблягайте на храни с доказан противовъзпалителен ефект като плодове, зеленчуци, ядки и семена, полезни мастни киселини, зехтин, риба, растителни протеини и пълнозърнести храни. Яжте повече фибри, за да балансирате храносмилателната система, съответно извеждането на токсините от тялото по правилния начин.

2. Опитайте се да избягвате замърсената околна среда.

Това е много трудно, на места почти невъзможно, защото живеем в градове със замърсен въздух, вода и почва. Но е от голямо значение да се опитваме да намалим доколкото е възможно излагането на токсични вещества. Те повишават многократно риска не само от рак на гърдата, но и на други органи и системи.

3. Бъдете внимателни с противозачатъчните методи.

Хормоналният контрол на раждаемостта е предпочитан и удобен, но той носи риск от рак на гърдата и рак на шийката на матката. Хапчето има защитни свойства от други видове рак, например рак на яйчниците, на маточната стена, на дебелото черво. Ето защо от значение е лекарят ви да реши какъв точно вид да ви предпише, както и да съобрази продължителността.

4. Спрете да пушите, намалете алкохола до минимум.

Избягването на тези два порока доказано намалява риска от много видове рак, в това число и на гърдата. Въздържанието ще ви помогне да се предпазите и от други опасни за здравето заболявания.

Как да се прегледам сама за рак на гърдата?

Свързани статии

5. Движете се.

Колкото по-добра двигателна активност поддържате, толкова по-малък ще е рискът ви от рак и други потенциални здравословни състояния като сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване.

6. Кърмете.

В много редки случаи при наличие на някои медицински проблеми кърменето е възпрепятствано. В останалите е възможно, дори да се случи по-трудно. Не се отказвайте от кърменето, защото то е естествен природен механизъм, потискащ вредното продължително влияние на естрогените върху млечната жлеза, причиняващо туморни образувания.

7. Ходете на преглед редовно.

Съвсем не е достатъчно просто да се храните здравословно и да посещавате фитнеса. Въпреки усилията борбата с нашето ДНК е много трудна. Ето защо редовните профилактични прегледи могат да спасят живота на много жени. Ранното диагностициране е най-добрият начин за овладяване на болестта, тъй като дава добри шансове.

Коментирай
Свободно време