Здраве и красота

Ядки и сушени плодове, които да включите във вашата диета

За един здравословен хранителен план

12.11.2018г. / 14 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

Спазвате диета или сте решили да се храните по-здравословно? Ако искате да бъдете в добро здраве, не пропускайте да добавите към менюто си някои сурови ядки и сушени плодове.

Препоръчително е преди консумация да ги накисвате за около 40-60 минути във вода. Кои от тях ще ви помогнат да бъдете в добра форма, вижте в следващите редове.

Бадеми

Суровите бадеми са здравословен заместител на вредните закуски, които обикновено са с високо съдържание на захар, сол. Ядките съдържат важни антиоксиданти. Редовната консумация на бадеми е полезна за здравето на сърцето, кожата, косата, зъбите, при респираторни проблеми и запек.

Кашу

Суровото кашу е друга полезна храна, която трябва да присъства в здравословния начин на хранене. Ядките са богат източник на витамини Е и В6. С кашу може да си приготвяте и смути напитки.

7 добавки за контрол на кръвната захар

Стафиди

Стафидите са чудесен заместител на сладките лакомства, които обикновено ни се иска да си хапнем по време на диета. Консумацията им помага за намаляване на киселинността в организма, за подобряване на храносмилането и работата на черния дроб и бъбреците. Също така, сушените плодове ще ви осигурят желязо, витамин С и антиоксиданти.

Орехи

Питателни и вкусни ядки, богати на омега-3 мастни киселини, протеини, антиоксиданти, витамини А и Е, витамини от групата В и микроелементи като селен, цинк, йод, мед.

Знаци, че коремчето ви се дължи на повишени нива на кортизола

Шамфъстък

Шамфъстъкът е много полезен за здравето на сърцето, тъй като консумацията му спомага за понижаване нивото на лошия холестерол, намалява риска от развитието на диабет и засилва имунитета.

Свързани статии

Фурми

Фурмите са богати на витамини, протеини, минерали, натурална захар и облекчават запека, подходящи са за хора, които страдат от анемия. Тъй като са по-калорични, не бива да прекалявате с консумацията им. Ако ви се хапва нещо сладко или пък огладнеете между храненията, хапнете не повече от 4-5 фурми. Тях може да добавите и към смути напитки.

Кайсии

Други сушени плодове, които може да включите в диетата си. Кайсиите осигуряват около 47% от нуждите ви от витамин А в една порция и са добър източник на калий, витамин Е и мед. Витамин Е, подобно на всички антиоксидантни витамини (като А и С), е от жизненоважно значение за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Сушените кайсии благоприятстват състоянието на кожата, очите и имунната система.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати